Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон очаква до края на годината да се стигне до решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя коментира темата пред журналисти днес в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година, заяви Йохансон.

Анелис Верлинден, вътрешен министър на Белгия, е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. По думите й сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, за което необходими са усилени проверки по външните граници.

Работим, надявам се да постигнем напредък, каза Верлинден в отговор на въпрос за очакването на България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша и блокирането ни от страна на Австрия.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че на последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС ще бъде обсъдено бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби. Тя изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Засилват външните граници със служители на Фронтекс