Шест неправителствени организации призовават депутата Веселин Марешки да се извини публично за думите си, с които иска да се декларира сексуалната ориентация на народните избраници. Те искат и Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая.

Хомосексуалистите във властта да излязат на светло, призова Марешки

Хомосексуалистите във властта да излязат на светло, призова Марешки

Депутатът е ядосан за коментарите на визитата му във Ватикана

Припомняме, на 31 май 2017 г. Веселин Марешки, ядосан от въпросите за неговото присъствие в българската делегация във Ватикана заяви: "няма да допусна, откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин.
Всеки трябва явно да излезе и да каже своите зависимости, за да се знае кой какъв е и кой от името на какви зависимости гласува за определен закон или за нещо друго. Абсолютен цинизъм, и тази думичка беше спомената, е такива хора да се подвизават във властта, някои от тях и в Народното събрание, и да ставаме за смях, след време да става ясно, че имаме и осъдени такива народни представители.
Аз се надявам, както в декларацията на г-н Кутев, и в нашата декларация те сами да се разпознаят и или да заявят своята зависимост, или тихомълком да напуснат Народното събрание".

Приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването "такива хора" да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като "извращение" е недопустимо поведение, пишат от неправителствените организации.

В открито писмо председатели на шест организации изразяват възмущението си от думите на депутата и зам.-председател на 44-ия парламент Веселин Марешки. Писмото е подписано от Венета Лимберова, председател на Младежка ЛГБТ организация Действие Иван Димов, основател и председател на Фондация "Сингъл Степ".

Заедно с тях е и Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, както и Лилия Драгоева, член на Организационния комитет на София Прайд. Писмото е подписано и от Моника Писанкънева, председател на Фондация "Ресурсен център - Билитис" и от Симеон Василев, председател на Фондация "Глас".

Според тях с изказването си от трибуната на парламента, в което призова да бъде декларирана и сексуалната ориентация на депутатите, Марешки нарушава Конституцията на Република България.

Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, пишат възмутените. Те дават пример, че в устава на ПП "Воля" е записано, че нейна основна цел е "да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи".

Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса, в която предлага г-н Марешки, се казва в писмото.