Необходим е нов, по-добър икономически механизъм за развитие на инженерната инфраструктура. Това е мнението на министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков, съобщава БНР.

На организирана от Камарата на строителите конференция за предизвикателствата в сферата на строителството той заяви, че проблемите с високата инфлация и трудностите с довършването на вече започнати обекти показват нуждата от по-различна форма на инвестиции между държавата и общините, от една страна, и частния бранш, от друга.

От своя страна директорът на дирекция "Жилищна политика" в министерството Добромир Василев представи данни за първия етап на програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд по Плана за възстановяване и устойчивост.

Интересът е много голям и значително ще надвиши наличния ресурс от близо 1,3 млрд. лв. Вече са подадени 36 проектни предложения от три общини за 45,5 млн. лв. Очаква се до края на процедурата да бъдат подадени проекти, чиято стойност надвишава няколко пъти разполагаемия бюджет.

Василев обясни, че няма да е възможно обновяването на сградния фонд да бъде извършено само с публични средства, поради което тенденцията е процентът на безвъзмездна финансова помощ да намалява. По тази причина по негови думи ще трябва да се търсят работещи пазарни механизми за реализирането на проектите.

Шишков отчете пред кметовете силен интерес към програмата за саниране

Шишков отчете пред кметовете силен интерес към програмата за саниране

Той иска общините да са администрациите, които основно ще избират строителите