Както Европейският съюз, така и държавата, и общините трябва да работят съвместно със строителния бранш - важен както за икономиката на страната, така и за по-добра инфраструктура, градове и среда за обитаване.

В доброто си отношение към строителния бранш увери служебният регионален министър Иван Шишков на конференция "Предизвикателствата и възможностите в сферата на строителството - ролята на иновациите, новите технологии и уменията. Събитието е организирано от Камара на строителите в България и в. "Строител".

"Държавата и общините искат да се разплатят, но за това, което се случи с инфлацията, бяхме неподготвени всички. Всички фактори може би трябва да ни накарат, че трябва да намерим малко по-различна форма на инвестиции между държавата, частния бранш и общините. Колкото по-активни бъдат всички страни, толкова повече ще са в полза на общините и държавата", коментира арх. Иван Шишков.

Иначе мнението на Шишков е, че държавата трябва да създаде условия за инвестиране на голямата инфраструктура и че трябва да се водят разговори за развитието.

Кметът на София Йорданка Фандъкова добави, че София е най-бързо развиващият се град и усилията на общините са насочени към прилагане на иновативни решения в управлението на града и проектите за неговото развитие. Темата е интересна и по-малко дискутирана за ролята на иновациите и технологиите в строителния бизнес, отчете Фандъкова. Строителството е вторият сектор с 13% от БВП на столицата след дигиталните услуги. Фандъкова посъветва строителите да се насочат към новите технологии, ако искат да постигнат качество. Тя винаги е насърчавала използването на иновациите и новите технологии, като най-добрият пример за съчетание на строителство и наука е проектът за метрото.

София продължава да инвестира в строителството, защото само по този начин се осъществява реалната промяна в градската среда и повишаване качеството на живот на хората, добави Фандъкова.