Изключително голям бежански натиск не е имало и няма – това е измислена теза.
Това е мнението на експерта от Центъра за мениджмънт на сигурността и отбраната Валери Рачев, според когото инсталирането на оградата по границата е измислено решение за подмяна на политиката.

Според него напрежението на границата между Македония и Гърция няма как да рефлектира по нашите граници, съобщава БНР. 

Рачев обясни още, че политиката на България не би трябвало да е съставена от хипотези откъде ще тръгнат бежанците, а да е обвързана с реални и изпреварващи действия – силата на малките държави е да насочват ресурсите на големите държави в правилната посока. 

Стратегическият проблем на Европа е, че този остров на просперитета е заобиколен от фалирали държави, подчерта още Валери Рачев.

На друго мнение е Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, според когото потокът от бежанци е реална опасност:

"Заплахата за България след затварянето на македонската граница за всички мигранти, които не отговарят на обявените изисквания, е нещо съвсем естествено и трябва да очакваме сериозен мигрантски удар." 

Той изказа надежда ръководителите на съответните ведомства да са чули навреме предупрежденията и да са взели мерки за предотвратяване на евентуална бежанска вълна от Гърция през наша територия. Гяуров заяви, че не би трябвало да сме изненадани, тъй като редица европейски държави са заявили, че ще затварят граници.

Гяуров сподели, че е скептично настроен, тъй като границата ни с Гърция е зле опазена откъм технически съоръжения, но вече е късно да се предприемат каквито и да е по-сериозни мерки. От друга страна, според него, мерки, които се взимат от отделни държави, а не от Европейския съюз като цяло, няма да доведат до сериозен резултат. 

"Европейският съюз се провали в посрещането на това предизвикателство – вълната трябваше да бъде спряна още от самото начало или най-малкото да се създаде ясен и добре работещ механизъм, който да отсее бежанците от мигрантите", подчерта бившият директор на Националната разузнавателна служба.