Мемориал да напомня за българския писател Георги Марков на лондонския мост "Ватерло" поискаха трима депутати.

"Ще поставите ли пред британските ни партньори въпроса за поставяне на мемориален знак на писателя Георги Марков на моста „Ватерло“ в Лондон на мястото, на което е убит от комунистическите тайни служби бележитият български писател и демократ, Георги Марков?“

Въпросът към министъра на външните работи Даниел Митов е представен от народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и както и колегата им Методи Андреев от ГЕРБ.

Повод за него е отбелязването на 38 години от трагичното убийство на писателя Георги Марков, който почина на 11 септември 1978 година. Инициативата за поставяне на мемориал е дошла от граждани, които поставят цветя на паметника на Марков в София. Той бе изграден през 2014 година на площад "Журналист" в София.

"Дейността на Георги Марков е значима не само за България, но и за целия демократичен свят. А именно Великобритания е страната, която дава подслон и трибуна на писателя в годините на изгнание, до неговата насилствена смърт", обосновават Славов, Димитров и Андреев в запитването си до дипломат номер 1 на България.

Желанието на тримата депутати е на известният лондонски мост, където Георги Марков е прострелян с т.нар. „български чадър“ през 1978 г., да бъде поставена мемориална плоча или друг символ на смелостта и значимостта на делото на българския публицист.

Припомняме, на 7 септември 1978 следобед Марков претърпява наглед незначителен сблъсък със "случаен" минувач на моста "Ватерло". Той разказва случката на колегата си Теодор Лирков, а по-късно и на съпругата си Анабел.

Писателят заявява, че е бил блъснат от човек, който се навел, взел чадъра си от земята и изчезнал. Последвалите събития показват, че инцидентът съвсем не е бил случаен, а срещу него е извършено покушение с някакво оръжие, може би замаскирано като чадър, с което в крака му е изстреляна миниатюрна сачма с отрова, вероятно рицин.

Същата нощ здравословното състояние на Марков се влошава и той не е в състояние да застъпи първа смяна в редакцията рано сутринта на 8 септември. През деня вдига температура, изпитва пристъпи на гадене и повръщане и вечерта извиканият общопрактикуващ лекар препоръчва хоспитализация.

Писателят е приет в болница "Сейнт-Джеймс" със съмнение за отравяне на кръвта. Той е в съзнание и повтаря разказа си за инцидента пред лекарите, но направената рентгенова снимка не дава основание за съмнение за наличие на чуждо тяло в бедрото му. Поради разказа на Марков е уведомена полицията и в болницата е изпратен следовател.

На пациента е поставена диагноза грип или вирусна инфекция, но въпреки провежданото лечение Марков развива нестабилност на кръвообръщението. Кръвното му налягане пада много ниско, сърдечната дейност става нерегулярна и той е преместен в интензивно отделение с тотална бъбречна недостатъчност и отоци. Георги Марков почива на 11 септември сутринта.