2017-та да бъде Годината на Васил Левски. Това намерение обяви председателят на Общобългарския комитет Васил Левски - Васил Василев, на пресконференция в София.

На събитието присъстваха кметовете на Ловеч Корнелия Маринова и на Карлово Емил Кабаиванов, които се очаква да помогнат инициативата с организиране на различни прояви в техните райони.

Догодина се навършват 180 години от рождението на Апостола.
С патриотични слова Васил Василев информира, че са изпратили писма до държавните ни ръководители за подкрепа на предложението идната година да бъде посветена на Дякона на свободата. "Ние сме достатъчно настойчиви, за да получим отговор, дори да е отрицателен. Ако държавата не направи нищо, не мислете, че ние нямаме варианти", каза Василев, провокиран от журналистически въпроси.

На 18 юли т.г., когато е рожденият ден на Апостола на свободата, в село Къкрина ще бъде показан първият филм за откриването на Къкринското ханче (където е заловен Левски - б.р.) като първия в страната музей за Левски.Филмът е направен през 1931 година, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Освен различни прояви в страната, в международен план се подготвя национална изложба, която да бъде представена в столиците на всички държави, където е имало съчувствие и подкрепа за нашето национално-освободително движение, информира Василев.

Той спомена Букурещ и Сърбия, Москва, Париж, Лондон, Рим, но не уточни дали изложбата ще бъде част от представената през февруари в Националната галерия "Двореца" експозиция "Левски – символ и епоха". (В нея имаше и непоказвани до сега автентични портрети на съратници на Левски, както и на негови портрети, рисувани от известни художници, но не добили популярност до сега - б.р).

На пресконференцията бяха представени автентични фотографски портрети на шестима съратници на Васил Иванов Кунчев - Васил Левски, издирени от автора на книгата "Приказка за България" Румен Манов.

Портретите са на Христо Загорски - зет на Левски, съпруг на сестра му Яна, Георги Странски, Христо Бакърджийчето - ханджията на Къкринското ханче, който успява да спаси архива на Комитета, скрит в самара на коня на Левски.

Бяха показани портретите на Тодор Пеев - организатор на Етрополския комитет, Георги Фъргов - първи братовчед на Левски, син на Гана Кунчева и на Васил Друмев, известен като митрополит Климент (автор на първата българска повест и първата българска драма с оригинален сюжет и първата българска пиеса: "Изгубената Станка" - б.р.).

На призива на Румен Манов да бъдат издирени белези на българската история в антикварни книжарници в Румъния и в съседните ни страни, Василев обяви, че се предвижда да бъде създадена национална дарителска кампания, в която да посочат какви са целите на събиране на средства.

На думите му Манов възрази, че не е нужно да обновяваме автопарка (визирайки честите поръчки на парламента - б.р.). Той даде пример, че за честването на Климент Охридски Македония е отделила 500 000 евро, за да заяви с множеството прояви, че Килимент е македонец, а България е отделила 500 евро и спане в българското посолство за един човек.

На този пример председателят на Общобългарския комитет Васил Василев заяви, че не си мисли, че държавата ще абдикира от Левски.

Припомняме, Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е идеолог и организатор на българската национална революция от турско робство, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО).

Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество.

Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Роден е на 18 юли 1837 година в Карлово и е обесен на 19 февруари 1873 година в София.