Изключени членове от НИС на СДС ще обжалват решението на главния секретар на партията от 8 февруари затова да не бъдат върнати в ръководството. Скандалът в СДС е от края на миналата година, но продължава и до днес, като едни от най-старите членове на партията са изключени заради "формален", по думите, им повод - неплащане на членски внос.

Това обясни пред news.bg Дончо Златев, който е член на НИС на СДС от Бургас и регионален представител на Югоизточен район.

"В СДС настоящото ръководство се опитва да постигне служебна победа на предстоящата Национална конференция на СДС на 12 март и безпроблемно избиране на сегашния председател Румен Христов, като се отстранява различното мнение на другата гледна точка", каза той. Става дума за изключването през декември на председателите на СДС-Кюстендил, СДС-Бургас, СДС-Разград и СДС-Сливен. Сред тях са Дончо Златев и Костадин Костадинов, който е и председател на Общински съвет Дупница.

Златев обясни, че формалният повод е неплащане на членски внос. Подадохме жалба до контролния съвет на СДС, представихме необходимите документи, че причината да се забавим е в ръководството в организационния отдел, обясни той. Жалбата е подадена януари, а на 8 февруари е взето решението на контролния съвет да се преведат парите за членския внос по сметката. Тя обаче била блокирана от НАП, а така парите можело да потънат, като само членският внос на Бургас е 5000 лв. "Не може да се плаща със задна дата макар да имаме неоспорими документи, до 2020-22 г. Сме пратили всички документи", категоричен е Дончо Златев.

Той смята, че решението на главния секретар да не приеме обжалването е в противоречие на логиката - правна и уставна. Ще си търсим правата по всички законови възможности, включително и в съда, но не ни се иска, надяваме се здравият разум да надделее и за свиканата конференция на 12 март, каза той. По думите му датата за конференцията била до последно крита в тайна.

Румен Христов зове коалицията да се събуди от еуфорията си от властта

Румен Христов зове коалицията да се събуди от еуфорията си от властта

Христов на вижда потенциал и воля правителството да се справи с кризата

С решението обаче последствията са, че 25% от делегатите на Националната конференция няма да имат глас, а именно изключените, сред които се включват голям ресурс от общински съветници, Петър Паунов, членове от Сливен, където СДС е трета политическа сила и хора с "членски книжки от взора на демокрацията".

На конференцията на 12 март се очакват да се изберат председател и зам.-председатели, а единствен кандидат засега е Румен Христов.

Иначе Дончо Златев коментира и критиките на опозицията в СДС - броженията срещу коалицията с ГЕРБ, но това сега отстъпило място заради огромните организационни проблеми, както и срива на доверието в десницата - от 40 000 преференции спад на 13 000 на последните избори.

В заключение Златев обясни и за преместването на офиса на СДС от Раковска 134. То било обявено на Националния съвет в Карлово, но с доводите, че се планира ремонт и е временно. Тяхната информация била обаче категорична, че СДС няма да се върне там и ще се промени статутът на имота.

Предстои изнасянето, СДС вероятно ще бъде настанено в сградата на Националната библиотека, каза той.

СДС критикува ВАС и иска да спре агенти на ДС да заемат ръководни длъжности

СДС критикува ВАС и иска да спре агенти на ДС да заемат ръководни длъжности

Недопустимо е, 32 години след падането на комунизма съдбините ни да попаднат в ръцете на репресивния му апарат