Засега просто трябва да се уреди състава, но е възможно партиите вече да са се разбрали с Мария Габриел, коментира социологът Васил Тончев по изявлението на Николай Денков от вчера.

Днес политическата ситуация коментираха пред БНТ социологът Васил Тончев, журналистът Веселин Стойнев и политологът Стойчо Стойчев.

Допълнително, за възможното достигнато разбирателство Тончев очаква скоро да се стигне до изходна ситуация, макар първоначалните отношения и реноме на партиите да не могат да бъдат възвърнати. Веселин Стойнев посочи, че сякаш целта на изказването на Денков е някакво спасяване на положението в последния момент. Журналистът смята, че в тази конфигурация министрите не са най-важни. Това, което е ключово е споразумението, реформите, графика за промените - все неща, за които по негови думи те не могат да се разберат наистина.

Стойнев също подчертава важността засега просто да се уреди състава. Делян Пеевски нямаше да има запазено място в състава и това беше проблемът, който взриви нещата, смята той. Тончев споменава за позицията на Пеевски до момента в полза на ГЕРБ. "Виждаме и обратната страна", заяви Стойчо Стойчев. Според политолога дори Делян Пеевски да си хареса някого, не значи, че заема здрава позиция зад неговите действия.

След първия мандат, шансовете за трети мандат рязко намаляват, изтъкна Стойчев. Всички други партии, освен ГЕРБ и ПП-ДБ, са декларирали, че няма да подкрепят трети мандат, посочва той. Тончев подчерта, че в политиката "не са важни добрите намерения", а резултатите. По негови думи и двете страни искат избори, и двете страни искат отстъпка.

Като заключение, Стойчев напомни, че можеше да се изчака това споразумение да бъде подписано и да се задейства ротацията. Затова и нещата тръгнаха по този лавообразен начин към провал, заяви политологът.

ГЕРБ: Всичко свърши - отиваме на избори

ГЕРБ: Всичко свърши - отиваме на избори

Габриел се оттегля като кандидат-премиер, ГЕРБ няма да преговаря за кабинет с 2-ри мандат