Министерството на транспорта ще заведе иск за обявяване на сделката за новите правителствени самолети за неизгодна.

Това заяви министър Александър Цветков, като по думите му така ще могат да бъдат възстановени 14-те милиона лева, които до сега са изплатени по лизинговата схема.

Цветков изтъкна, че тези самолети не отговарят на едно от основните изисквания, а именно да извършват трансконтинентални полети, без за това да се налага да бъдат презареждани.

В тази връзка относно подобни търгове и програми, които е изпълнявало предишното министерство на транспорта, Цветков заяви, че ще бъда направена пълна ревизия за тяхната целесъобразност в условията на финансова криза.

Министърът посочи, че са направени 15% съкращения от планираните разходи на министерството на транспорта, които са в размер на 3,5 млн. лв.

Цветков допълни, че предстои сериозен анализ на ситуацията в железниците и железопътната инфраструктура, като в системата предстои да бъдат направени и съкращения.

Александър Цветков не назова обаче точният процент, като допълни, че тези процедури ще бъдат съгласувани със социалните партньори.
Министър Цветков представи официално и своите заместници - Ивайло Московски и Камен Кичев, като Кичев ще отговаря за развитието на транспорта, а Московски ще поеме европейските проекти и програми.

Очаква се в близко бъдеще да бъде представен и третият зам.-министър, който ще отговаря за информационните технологии и съобщенията.

Причината да не бъде посочен още е, че в момента текат процедури, свързани с преструктурирането на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и други звена в министерството.