Лидерът на „Атака" Волен Сидеров се сби с оттеглилия се от ДПС Корман Исмаилов в студиото на БНР по време на предаването „Неделя 150." До сблъсъка се стигна след спор за това кой е предизвикал инцидентите пред джамията „Баня Башь."

Волен Сидеров продължава да твърди, че привържениците му са били предизвикани от мюсюлманите пред джамията.

Ние по никакъв начин не предизвикахме тази група екстремисти, защото аз продължавам да твърдя, че тази джамия е гнездо на ислямски фундаментализъм, където се разпространява литература, която призовава към свещена война с неверниците, т.е. със всички нас, заяви той и добави, че почти всички джамии в страната са се превърнали в центрове на ислямския екстремизъм.

Сидеров посочи, че темата за случилото се пред софийската джамия е тема за упражнение на всички дихатели.

Той подчерта, че депутатът Деница Гаджева в момента е с обезобразено лице и носи белега на „мюсюлманската толерантност".

Всички се изредиха да говорят за толерантност, но те не можаха да видят тези озлобени, изкривени от злоба лица, които крещяха срещу нас „Смърт на гяурите" и размахваха ножове, допълни още атакистът.

На свой ред Корман Исмаилов посочи, че мюсюлманите просто са се защитавали от атаките на привържениците на "Атака": Никой не отива с нож на джамия. Обаче когато зад гърба си има едни агресивни, крещящи, фанатично настроени крайни националисти, расисти, неофашисти, които мразят религията, които на нетолерантни..."

Исмаилов не можа да се доизкаже заради "намесата" на Сидеров.

Предаването беше прекъснато от 5-6 минутна музикална пауза, докато утихнат страстите. Наложи се и намесата на водещия и редактора на предаването, които в крайна сметка успели да разтърват двамата.

По думите им поясниха, че "инициативата за политически сблъсък е била на Волен Сидеров."

Малко по-късно лидерът на Атака отрече пред Фокус да е имало бой в студиото на медията и описа случилото се като остро стълкновение.

От БНР пък излязоха със специална декларация. В нея Управителният съвет на Българското национално радио заявява, че е недопустимо ефирът на Българското националното радио, както и ефирът на останалите медии в страната, да бъде използван за разпалване на етнически, религиозни и национални вражди, за подбуждане към насилие и физическа разправа.

Призоваваме политическите институции в страната, парламента, партиите и всички гаранти на гражданското общество да проявяват нетърпимост към прояви, които биха могли да накърнят личното достойнство, убежденията и вярванията на гражданите. В хода на предстоящата предизборна борба е необходимо да се гарантират политическата толерантност, конституционните методи на съперничество и гражданският мир.

Обръщаме се с призив към останалите медии за изработване на мерки, в съответствие с нашия Етичен кодекс, за възпиране в ефир на всички прояви, които могат да провокират нетърпимост и насилие, се казва още в позицията на БНР.

Междувременно стана ясно, че  над 2000 души са се подписали е петиция в интернет до главния прокурор Борис Велчев, в която се настоява да бъде свален имунитетът на Волен Сидеров.

Досега 2076 души са се подписали под искането лидерът на "Атака" да бъде привлечен под наказателна отговорност заради акцията на партията му срещу мюсюлманите пред джамията в София на 20 май.

Малко след инцидента Българският хелзинкски комитет също изпрати писмо до главния прокурор Борис Велчев и до вътрешния министър Цветан Цветанов, с което настоя да бъде разследвано участието на "Атака" и Волен Сиденов в организирането на инцидента и ако се докаже ключовата роля на националистите в инцидента, партията да бъде забранена.