• ЕП може да освободи Стоянов от "Атака"
  • ДСБ иска Димитър Стоянов да напусне НС

Нямаме намерение да отзоваваме Димитър Стоянов като български евронаблюдател.

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

Според него няма нищо расистко в писмото на депутата.

Факт е, че на пазара в Димитровград се продават малолетни цигански момичета за 10 000 лева, подчерта Сидеров.

По думите му това е истина и тази истина е отразена в писмото на Стоянов.
Искате да прикриваме истината ли?", попита лидерът на „Атака".

Той раздаде копие от писмото на български и на английски език, като призова журналистите да го представят на обществото.

В същото време Лютви Местан заяви, че ДПС няма да допусне поведението на Димитър Стоянов от да остави петно върху европейска България.

Страната ни се възприема като религиозно-толерантна и не може по този начин да се дискредитира, категоричен бе Местан, като определи поведението на националиста като скандално.

Атака разпространи пълните текстове на писмото и последвалото извинение на Стоянов

По думите му ДПС осъжда остро поведението на Стоянов, защото считат, че религиозната и етническата толерантност е надпартийна ценност.

Той призова парламентарно-представените партии и тези, които не са в НС, да се разграничат от подобно скандално и недопустимо поведение на българския парламентарист.

За съжаление в правилника на 40-то Народното събрание не се предвиждат санкции за български евронаблюдател, каза от своя страна Юнал Лютфи.

От ДПС бяха категорични, че въпросът ще бъда разгледан в комисията по парламентарна етика, която според тях вече е трябвало да се самосезира.

Припомняме, още снощи председателят на европейските либерали в Европарламента Греъм Уотсън също призова за санкции за депутата Димитър Стоянов.

Междувременно  лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев внесе жалба до главния прокурор Борис Велчев.

С нея той моли да бъде разпоредена предварителна проверка за извършено престъпление по смисъла на член 162 от Наказателния Кодекс за подбуждане към национална вражда и омраза, съобщиха от пресцентъра на организацията, цитирана от Дарик радио.

От "Атака" реагираха с протестна декларация, в която определят случая като инсинуация.