Подводни камъни ще има, защото България няма култура за големи коалиции. Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш министър на финансите.

Според него въпреки че преговорите са започнали бързо и с оптимизъм, бързо ще влязат в трудности - например за това какво да се направи в енергетиката, влизането в еврозоната.

Той обаче подчерта, че е оптимист, че до края на годината ще имаме ново правителство.

Дянков изрази мнение, че новото правителство ще има достатъчно време, за да направи смислени политики, защото всички се страхуват от нови избори.

По негови думи на хората е необходимо ново управление и нови политики, а това е възможност за партиите да преосмислят лидерите си и накъде вървят.

76 685 гласа разлика между ПП и ГЕРБ/СДС окончателно от ЦИК

76 685 гласа разлика между ПП и ГЕРБ/СДС окончателно от ЦИК

Окончателни данни при 100% качени протоколи от ЦИК

Според Дянков на този етап не е необходимо Бойко Борисов да подава оставка. "Обаче някои от хората, които около него дълго време управляваха като министри в тежки министерства - инфраструктура, екология, здравеопазване, социална политика, там се вижда, че България изостава и трябват нови хора, ново мислене. Поуката от изборите е, че българите искат подновяване и промяна", изтъкна той.

Дянков подчерта, че от горчивия си опит е разбрал, че политиците трябва да се смирени и да водят държавата от гледна точка на успехи в някои основни политики.

Маратон от срещи за "Продължаваме промяната" днес

Маратон от срещи за "Продължаваме промяната" днес

Проведени са три срещи - с ИТН, БСП и ДБ

По негови думи се закъснява с Бюджет 2022, но това не било фатално, защото в следваща година се влиза, като всеки месец се харчи по 1/12 от последния актуализиран бюджет.

Той прогнозира, че трудностите ще дойдат от по-голямата инфлация. По тази причина спроде него трябва да се помисли повече, тъй като последните 12-13 години България не е имала такава инфлация.

Задача на бъдещото правителство е и да кажат как може да вдигнат икономическия растеж от 3,5% на 5,5%, посочи Дянков.

С кого ще преговарят Кирил Петков и Асен Василев?

С кого ще преговарят Кирил Петков и Асен Василев?

Текат опознавателни срещи с ръководства в оставки