Победителите на парламентарния вот "Продължаваме промяната" обявиха, че вече са започнали разговори с потенциалните си партньори в бъдещото 47-о Народно събрание.

В момента вече текат опознавателни срещи, като такава вече е направена с БСП и ръководството на "Демократична България". Лидерите на всички формации реално обаче са в оставка, след като и днес на обяд своята хвърли социалистката Корнелия Нинова.

Няма официална информация за насрочена среща с "Има такъв народ", както и яснота в какъв формат ще бъде тя.

Още преди вота в неделя, а и след оповестяването на резултатите от гласуването двамата съпредседатели на ПП Кирил Петков и Асен Василев дадоха заявка за диалогичност с всички парламентарно представени партии с изключение на ГЕРБ и ДПС. 

При обработени 99,51% от протоколите вече почти с пълна сигурност може да се твърди, че в следващото Народно събрание влизат седем формации. Предвид последно заявената и засега твърда позиция на лидерите на "Продължаваме промяната", че за момента не виждат обстоятелства, които да ги накарат да преговарят с ГЕРБ и ДПС, това означава, че оставащите опции са "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Възраждане".

Очевидно готовност за диалог от страна на ПП има, какви обаче са настроенията при останалите партии?

Най-неясна е ситуацията с последните, прескочили прага за влизане в НС - "Възраждане", които категорично обявиха, че няма да подкрепят правителство, което няма да премахне всички COVID мерки.

Петков иска А отбор да управлява България и да е премиер, но е готов и да отстъпи
Обновена

Петков иска А отбор да управлява България и да е премиер, но е готов и да отстъпи

Днес започват разговорите с лидерите на партиите, ще се излъчват онлайн

Сигналите от останалите три партии засега са значително по-обнадеждаващи.

От "Демократична България" още преди парламентарния вот заявиха, че подхождат с позитивизъм към новата формация. След обявяването на резултатите стана ясно, че тази настройка към победителите на изборите очевидно не се е променила, тъй като съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че технически счита за възможна обща парламентарна група с ПП.

И от БСП обявиха, че ще откликнат на покана от страна на Петков и Василев за разговори за съставяне на правителство.

В изборния ден от ИТН също заявиха, че считат "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за свои естествени партньори.

В "Продължаваме промяната" отворени и за друг премиер

В "Продължаваме промяната" отворени и за друг премиер

Никола Минчев: Има първи неформални разговори с ДБ, ИТН, БСП

Въпреки положителната нагласа обаче остава неясно как ще протекат преговорите между "Продължаваме промяната" и ръководствата на останалите партии, след като заради незадоволителни резултати на изборите последваха масови оставки.

Най-напред такава подадоха двамата съпредседатели на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов.

След като вчера оставка като шеф на предизборния щаб на БСП подаде и Кристиан Вигенин, днес стана ясно, че Корнелия Нинова също ще се оттегли от лидерския пост в столетницата.

Дали рокадите в партийните ръководства в крайна сметка няма да препънат планираните преговори, предстои да разберем.