Лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов подава оставка. Това обяви самият той във Фейсбук по повод слабото представяне на ДБ на парламентарните избори, които се наредиха на едва шеста позиция с около 6% подкрепа.

Той съобщи още, че заедно с него оставки подават и членовете на изпълнителния съвет на партията, но всички ще продължат да изпълняват функциите си до избиране на ново ръководство.

Иванов посочи, че е бил проведен Изпълнителен съвет на "Да, България", на който единодушно е било прието мнението, че този резултат е "изключително лош".

По думи на съпредседателя на ДБ той показва много сериозно отстъпление спрямо резултатите, постигнати на изборите през юли и април.

Това е много сериозен удар по способността на ДБ да изпълнява онези каузи, с които се е натоварила, категоричен бе Иванов.

Христо Иванов: Резултатът на ДБ не е провал

Христо Иванов: Резултатът на ДБ не е провал

Според него в следващото НС има шанс за управление без ГЕРБ и ДПС

Той определи балансирането между кампаниите за парламент и президент като "безпрецедентно сложно упражнение, което на нас не ни се удаде никак".

По негови думи резултатът показва нужда от преосмисляне на курса, като това трябвало да стане след дискусии вътре в партията, а първо условие за това са оставките в ръководството.

Иванов подчерта, че за подобни загуби трябва да се носи отговорност. Макар на тези избори да не успяхме да спечелим доверие, ние трябва да продължим да се борим за него, заяви още той.

Утре ще бъде свикан Национален съвет на "Да, България", който ще трябва да насрочи конференция за избор на ново ръководство.

Иванов посочи и че трябва да се вземе решение за мандат на депутатите от "Да, България" в състава на "Демократична България" в подкрепа на бъдещо управление с мандат на "Продължаваме промяната".

Не може да позволим нашите вътрешнопартийни процеси да се отразят на коалицията ДБ, в която продължаваме да вярваме, или на перспективите за излъчване на управление в новия парламент, изтъкна той.

Припомняме, на парламентарните избори през април "Демократична България" събра 9,45% от гласовете, заемайки пето място. На последвалия вот през юли формацията отбеляза значителен ръст в подкрепата към себе си и с 12,64% се изкачи до четвърта позиция.

Обнадеждаващите резултати дадоха основание на ДБ да очаква, че ще получи мандат за съставяне на правителство. Това обаче в крайна сметка не се случи, тъй като президентът Румен Радев предпочете да връчи третия мандат на БСП.