Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери на партии с цел да се направи нов процес на дискусия. Това заяви Кирил Петков от "Продължаваме промяната" пред Нова телевизия. Петков иска сплотен А отбор да управлява България, иска да е премиер, но е готов и да отстъпи.

Той е категоричен, че има доста теми, които ги обединяват, примерът му бе да се обсъжда функцията и фигурата на главния прокурор. "Имаме общи неща, които вярвам, че ще са в основата, но процесът да е различен, искаме да направим работни групи."

"Ще направим коалиция, но преди това да се говори по политики с експерти, не на база кое министерство за кой, а организация на процес, който да сплоти отборите от самото начало. След това да има работни групи по теми, така че всички партии по коалиция да си изкарат техните специалисти и експерти, накрая няма да е въпрос на договаряне, а според консенсусите по темите", обясни подробно той.

Петков добави, че имат намерение да се пуснат дебатите в работните групи онлайн, за да е ясно, че няма задкулисни сделки и дискусии.

Имаме обща цел - национална, категоричен е той.

С някои от лидерите на партиите вече са се поздравили в телефонен разговор, "провели са къс, конструктивен разговор" - с Корнелия Нинова, Христо Иванов. На Слави Трифонов Кирил Петков се е обадил, а в разговора обяснил, че тръгват с добро намерение за обща работа. Преговори обаче с ИТН не са водени, уточни той.

Никой не може да си позволи да се ходи още веднъж на избори, няма значение кой от коя партия е, поясни още веднъж Кирил Петков.

На въпрос имат ли ПП детайлен план - той каза, че ще искат максимално много детайли в предизборното споразумение - с времеви рамки. Относно фигурата на главния прокурор - той каза: Нашата коалиция няма как да има мнозинство - със сигурност по темата ще е визия, но трябва да се осмисли пътят за това да се случи и в какво време.

Първа стъпка би била ако се тръгне през КПКОНПИ, да заработи като силна антикорупционна комисия, която да открива всякакви нередности. Сотир Цацаров не трябва да я оглавява, но да се види кои ще са новите хора, координацията с ДАНС. Ще се влезе с идея за квалификация на номинацията, а не с имена, не можем да говорим това е името, а да не сме дефинирали какво трябва да направи човекът, поясни още Петков.

Лидерските позиции "моят и твоят човек няма да има", а ще се цели А отборът на България, категоричен е той.

Преговорите няма да са безкрайни, няма да е лесно, но вярвам, че изчистят ли се днес нещата, преди влизането в коалиция, до връчване на мандата, не знам, поясни Петков в какво време да се очаква да приключат диалозите. Няма да влезем с нито една червена линия на база хора поясни още той.

Предложенията ще са аз да съм премиер, Асен Василев - финансов министър, но ако коалиционните партньори ни убедят в други фигури - бихме се вслушали, обясни Кирил Петков.

На въпрос Бойко Рашков отговаря ли на визията за борба с корупцията - "Аз лично го харесвам, но не искам да се влиза с имена", каза Петков.

В "Продължаваме промяната" отворени и за друг премиер

В "Продължаваме промяната" отворени и за друг премиер

Никола Минчев: Има първи неформални разговори с ДБ, ИТН, БСП

Една от червените линии е да се смени главният прокурор, трябва да се измисли как, да имаме прокуратурата, която да работи по най-добрия начин. Един от първите ни закони в НС ще е за КПКОНПИ, добави още той. Искаме прозрачна институция и нито един крадец да не се чувства защитен, поясни идеята на ПП той. В заключение по темата Петков съобщи, че има две базови червени линии - силен антикорупционен орган и независима прокуратура, за да имаме държава. По всички други теми партията е готова да бъде диалогична. Вярвам, че ще стигнем до коалиционни споразумения с национални цели, надпартийни и че лидерите на всяка една от партиите са готови да го постигнат, коментира още Петков. Той коментира и няколко теми - по македонския въпрос първо ще се направят "правилни работни групи" с историци, бизнес, култура, инфраструктура.

Не е нормално да няма една влакова композиция до Скопие и да се ходи със самолет през Виена, каза още той. На въпрос дали ще се започне всичко от начало, Кирил Петков каза, че няма да е така. Най-лошият вариант ще е темата РСМ да се използва за политика. Трябва да се смени цялата визия за България, да се изберат най-силните специалисти по темите, стига калинки, категоричен е той. Най-хубавото нещо на ПП е, че няма човек на тази планета, който да вдигне телефона и да каже: "Направете това", защото ви казах, че единственият начин е да ни убеди, че това е най доброто за България, ако не го каже - няма да бъдем повлияни, каза той в отговор на въпрос, ако САЩ поискат да се разберем със Северна Македония.

Румен Радев запазва аванса си и при 99.51% преброени протоколи

Румен Радев запазва аванса си и при 99.51% преброени протоколи

Трети по брой гласове остава Карадайъ, но засега и той с по-малко от тези за партията на парламентарните избори

ПП съществува, за да продължи промяната, никой не иска кариерно да стои в НС и да си събира заплата, категоричен е Кирил Петков. Относно кризата с коронавируса - няма да се сменя нищо, но ще има по-масова информационна кампания за ваксинацията. Кирил Петков коментира и дълговете, като каза, че са заложени от министър Кирил Ананиев, а относно Плана за възстановяване и развитие се надява да влязат в дискусии с европейските партньори. Съпредседателят на ПП коментира и отношенията си с Румен Радев: "Аз харесвам Румен Радев, искам да е президент, но всичко е въпрос на общи цели и отново: Няма човек на тази планета, който да ми вдигне телефона, и да каже направи това", заключи той.