Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов подаде сигнал в прокуратурата срещу Елена Йончева. Сам е предложил да е едноредова, а не двуредова оградата на границата, с тези думи той влезе в студиото на Нова ТВ.

В края на 2015 са отделени 60 млн., а пари в бюджета не е имало и затова предпочели бързото изграждане, трябвало да спрат онези "пълчища".

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Депутатът осигурява хеликоптер за депутати и журналисти, които да видят оградата

И веднага допълни, че оградата е направена така, защото решението е след промяна на закона за обществените поръчки и за да започне веднага изграждането ѝ. Борисов е приел това предложение и тази ограда е направена за година и 10 месеца. Парите се осигурявани от излишъците с разбиране на Горанов и Борисов, сподели той.

За него, Елена Йончева и БСП са преминали всякакви граници с въпроси за националната сигурност. Йончева е изнесла информация, която не е в тиражирания доклад и стенограма, а от друго място, което той не знае кое е. Оръжието на БСП и Йончева е лъжата, че имало злоупотреба. Ползвайки това, издавали информация къде е едноредова оградата, а всъщност само някои съоръжения не работели, ставало въпрос за профилактика и ремонт.

Притеснен Симеонов съобщи, че трафикантите гледат постоянно телевизия и слушат медии, те не били глупаци и се информирали за всичко случващо се. Информацията за всичко това си стояла затворена в парламента и не е изнесена публично.

За Йончева, Симеонов коментира, че е запозната с доклада на инспектората, а той не е предоставян на никого, той бил за вътрешно ползване, чуди се от къде би го имала.

Симеонов изпревари Йончева със сигнал в прокуратурата

Симеонов изпревари Йончева със сигнал в прокуратурата

Разпространявала информация с потенциал да нанесе вреди на държавата и да застраши националната сигурност

Елена Йончева се включи и съобщи, че не е ползвала такава информация, а само тази част която е прочетена в НС и това, което е публикувано на сайта на НС. Коментира, че просто е цитирала нещо публикувано. Допълни, че камерите и значителна част от сензорите в дискутирания участък не са в изправност, заради изтичане на 2-годишния срок на гаранция. Тя не знае защо е изтекъл срока. А ако Симеонов смята че трафикантите могат да научат от телевизията, от къде да прекарат мигранти, значи всички и държавата има сериозен проблем

Йончева се възмути, че не може да се нарича национален предател някой, който задава въпроси.

Симеонов се съгласи, че е права за нещата, които не работят, но се ядоса, че отново в ефир е оповестила къде точно и кои участъци имат проблем с камерите и допълни "от всякъде научават трафикантите, от всякъде". "Става въпрос, че вие Йончева, упоменавате точно номера на пирамиди, точно всяко място, от къде го знаете това?", допълни той.

Той обясни, че е показвала снимки за да покажет че е изградена "калпаво". Допълва, че това била падналата ограда по времето на Орешарски, не сега съществуващата.

"Ще давате показания Йончева", приключи разговора Симеонов и ѝ пожела успех.