Заместник министър-председателят Валери Симеонов внесе днес сигнал до Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно редица изказвания на народния представител от БСП Елена Йончева, в които тя разпространява информация с потенциал да нанесе вреди на държавата и да застраши националната сигурност, съобщава МС.

Сигналът се отнася до две телевизионни участия на Йончева, разгласяващи неразумно и нерегламентирано структурата и типа на изграденото възпиращо съоръжение по границата с Република Турция. Йончева уточнява конкретни гранични пирамиди, между които, по нейни думи, загражденията са най-лесни за преминаване и към които, отново по нейни думи, "е най-естествено" да се насочат бежанците, желаещи да влязат по незаконен начин в Република България.

Симеонов сигнализира прокуратурата и за изнесен в ефир "доклад" на Инспектората на Министерския съвет, според който в райони на преградното съоръжение има неработещи технически съоръжения. Прокуратурата трябва да провери истинността на цитирания "доклад" и начина, по който народният представител го е придобил, включително дали Йончева е използвала по нерегламентиран начин предходната си позиция в президентската администрация за тази цел.

БСП сезира ДАНС и прокуратурата за оградата на границата

БСП сезира ДАНС и прокуратурата за оградата на границата

Елена Йончева разтревожена, че се търгува с националния интерес

В сигнала до прокуратурата се изисква и проверка на начина, по който е копирана документация за възпиращото съоръжение по границата, включително договори и платежни документи с фирмите-изпълнители, в областните управи на област Ямбол и област Хасково, изнасянето на информацията и пренасянето й в Президентството. Всичко това е извършено без приемно-предавателни протоколи и надлежни документи. Симеонов изисква да се провери и връзката между Елена Йончева и лицата, участвали в процеса на изнасяне на документацията.

Валери Симеонов напомня, че един народен представител е длъжен да изпълнява, а не да нарушава клетвата си за служба на Отечеството.