Народните представители от НФСБ, водени от лидера Валери Симеонов се срещнаха с български общности в Западните покрайнини във връзка с поет ангажимент за подпомагане на нашите сънародници там и защита на интересите на българските общности, съобщават от партията.

Посещението е по покана на българското генерално консулство в Ниш и със съдействието на Културно-информационния център в Цариброд. В Зайчар българската делегация участва в отбелязването на първата годишнина от създаването на Сръбско-българския културен център - Сдружение "Светлина", и се срещна с наши сънародници от този район.

"За първи път парламентарна делегация в такъв мащаб е на такава сериозна обиколка в Западните покрайнини", обяснява Симеонов.

"Ние все още сме в дълг към българите от Западните покрайнини, тъй като близо век нашата държава не обръща полагащото се внимание на общностите ни в Сърбия. Следим процесите на демократизация в Сърбия, тъй като с тях стават възможни тези сдружения, на базата на които българите могат да заявят, че са малцинство и имат правото на защита на своите интереси", допълва той.

Мариана Николова определя кой ще отговаря за българите в чужбина

Мариана Николова определя кой ще отговаря за българите в чужбина

Вицепремиерът има 3 месеца за това

"Вече имаме два Културно-информационни центъра в Цариброд и Босилеград, които са официално признати и поддържани от България. Имаме сдружение в Зайчар и във Враня. Радостното е, че този процес продължава и има инициативи за създаване на такива центрове. В наше лице имате приятели и пълна подкрепа от законодателната и изпълнителна власт в България, доколкото можем да окажем съдействие по проблемите, които поставяте", коментира Симеонов в Зайчар.

Според него, проблемите в Западните покрайнини все още са тежки, защото не са решавани с десетилетия и защото сръбската държава не е особено благосклонна към българското малцинство, и все още е твърде далеч от общоприетите схващания за демократична държава като се меси в процесите при българските малцинствени общности, опитва се да влияе, разделя хората.

Той допълва, че Западните покрайнини са район, умишлено занемарен от сръбската държава и страдащ от тежки демографски проблеми. "Тук са живели над 100 000 българи, сега вече са 15 000", а основната причина е голямата безработица.

По думите му, българската държава все още е пасивна по отношение на насърчаване на местния бизнес и работата по съвместни трансгранични проекти. НФСБ са поели ангажимент да се намесят в този процес.

"Има натрупани проблеми и с получаването на българско гражданство поради бездействието на Агенцията за българите в чужбина след този удар, който беше нанесен с все още недоказани обвинения от Прокуратурата. Повече от година хора, чиито майки, бащи и дядовци са българи, не могат да получат удостоверение за произход", коментира Валери Симеонов.

Арести в Сърбия за получаване на български паспорти

Арести в Сърбия за получаване на български паспорти

Акция срещу организирана група