В Украйна се спира финансирането на медии, представляващи малцинствата. Така спира и финансирането за най-големия български културно-просветен вестник "Роден край".

Промените създават повод за опасения по думите на Петко Дойков, директор на дирекция Политики и институции на ЕС към Министерство на външните работи. Анализ на българското посолство в Киев показва, че спирането на финансирането не е в съответствие с приетите изменения в законовата база. Дойков го класифицира по време на заседание на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина като "решение на местно ниво".

От началото на годината досега вестникът продължава да излиза, въпреки че на практика средствата за неговото издаване са спрели.

Тази година вестникът чества 30-годишен юбилей и излиза в осемхиляден тираж. Проблемът е сериозен, вестникът трябва да излиза, защото е обвързан с абонамент. 120 000 лева е необходимото финансиране за спасението му. В редакционния екип са останали само двама души, а за редакцията се заплаща наем.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази мнение, че украинското правителство има притеснение по отношение на изданията. Възможно било те да вземат страна и да ориентират малцинствата към определена политическа сила. Симеонов подчерта, че Унгария финансира своите три издания в Украйна.

"Прехвърляме си топката от институция на институция, а смятам, че спешно трябва да решим какво ще правим", заяви Симеонов и предложи с решение на МС финансирането на "Роден край" да бъде поето от 1 януари до края на изборите.

"Хайде да бъдем малко по-българи", призова бившият вицепремиер.

Предполага се, че става въпрос за предизборна ситуация, в рамките на която финансирането е спряно.

Вестниците на румънското и унгарското малцинство продължават да бъдат разпространявани.

Според Дойков въпросът може би ще приключи с края на изборите. Той отбеляза, че може да се потърси съдействие от областната редакция в Одеса.

"Настъпилите законови промени не изключват предоставянето на финансиране за вестниците на малцинствата в Украйна", убеден е Петко Дойков.

Позиция на редакцията до този момент не е известна. Другата седмица се очакват действия от страна на външното ни министерство.