ГЕРБ и БСП окрали идеите на НФСБ.

За това алармираха от партията на Валери Симеонов. Всички сме изненадани от мащабното съвпадение в програмната декларация на НФСБ от 2013 година, обяви лидерът на партията.

Той припомни яростните спорове по идеите на НФСБ точно с тези две формации, които сега приели "на въоръжение" приоритетите на партията.

Това е добре, смята Симеонов, тъй като това означавало, че тези акценти щели да се реализират. Било и добре за страната приоритетите на НФСБ да станат факт. Въпреки това, по думите му, остава "една горчилка, едно съмнение", че водещите политически сили нямат идейна платформа.

Симеонов е доволен, че голяма част от приоритетите на партията от 2013 са станали факти - задължителния вот, оградата по границата, измененията в Конституцията, замразяване цената на тока и др. ГЕРБ копирали идеите им за административните реформи с цел облекчаване на бизнеса.

БСП откраднали идеята за фонд "Индустрия" от партията на Валери Симеонов. Съвпадение имало и в сектор енергетика за поносими цени на тока. Лидерът на НФСБ предупреди, че трябва да се прекрати договорът с американските централи. Именно неговата партия съветва да се добива нефт и газ в Черно море.
Автентичност БСП имали по отношение на реализацията на АЕЦ Белене и газопровода до Гърция. Ние сме за недопускане на хиените от т.нар. Голям шлем до държавните помощи, категоричен бе Валери Симеонов.

Той предупреди, че ще има въоръжено въстание в бургаско, ако БСП реши да праси Бургас-Александруполис.

Герберите пък узрели за идеята на партията за демонополизация на НЗОК. Двете големи партии заимствали идеите за правосъдието, отбраната, образование, социални помощи, доходи и други сектори. Няма лошо, че идеите на НФСБ печелят подкрепа, изтъкна Симеонов. Дано това не е само за два месеца, подчерта обаче той.

Симеонов вярва, че страната ще тръгне към по-добро, ако тези приоритети станат факт.

Въпреки това за евентуална бъдеща коалиция с БСП или ГЕРБ при това съвпадение на приоритети, Симеонов смята, че е рано да се коментира.

Партията няма да влиза във властта, ако няма гаранция, че нейните приоритети ще бъдат изпълнени. Може да даде кадри, ако тези цели залегнат в програмата на следващия кабинет.

Като уродливо политическо явление, покровителствано от властта, определи Симеонов проекта на Веселин Марешки. За мен Марешки е един обходен проект на ГЕРБ, категоричен бе лидерът на НФСБ.

Удар срещу властта е според него съдебното решение за машинен вот за предсрочния вот.
Щяло да струва много скъпо за страната. Задължителен референдум бил безумие, според НФСБ. Такова решение щяло да вкара страната в изборна въртележка страната и в патова ситуация.