Напрежение във великотърновската община Стражица. Причината са предстоящите частични избори в неделя. Единият от кандидатите алармира за полицейски натиск върху симпатизанти, съобщи Нова телевизия.

"Става въпрос за груб, полицейски произвол. Бойко Рашков и Румен Радев връщат най - мракобесните години от така наречената милиционерщина. Искам всички симпатизанти на ГЕРБ да бъдат спокойни, че ще бъдат защитени. Имаме адвокат, който ще защити правата им. На срещата имаше около 60 души, като 12 са получили призовка. Това е абсурдно, защото това означава, че се забраняват политическите срещи", каза бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов.

Един от симпатизанти, който се оплака от полицейски натиск дори не симпатизира на ГЕРБ, а БСП.

Димитър Панов от Велико Търново каза, че се занимава с рибопроизводство и, че за първи път го викат в полицията. Той обясни, че вчера са му донесли призовката и са му казали, че вероятно става въпрос за изборите. Панов се е притеснил както предстои и какво ще се случи - ще го арестуват ли, акт ли ще пишат. "Отидох на предизборна сбирка в понеделник, за да видя платформата на кандидата", допълни той.

По думите му жена му е в шок, а дъщеря му е започнала да плаче.

Тази неделя ще се проведат частични местни избори в община Стражица. До извънредния вот се стигна след като избраният през 2019 г. кмет Румен Павлов стана депутат в 46-то Народно събрание. За изборите са регистрирани четирима кандидати - председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, издигнат от БСП, Светлозар Димитров, номиниран от "Има такъв народ", и независимите кандидати заместник-кмета Георги Бянов, подкрепен от ГЕРБ, както и полицаят Йордан Цонев.

Бянов бе и временно изпълняващ длъжността кмет на Стражица.

24 ще са изборните секции в община Стражица, като в 13 от тях ще се гласува само машинно.