В България има недостиг на пожарникари. Това заяви пред БНР Венцислав Станков от Синдикат "Огнеборец" в деня на професионалния празник на пожарникарите.

"Цифрите, заложени в бюджета за 2020 г. - 283 милиона лева, са крайно недостатъчни. Изключителни проблеми изпитваме при поддържката на техниката - това един от основните ни проблеми. Поискали сме за 2021 година от Министерство на финансите увеличение на бюджета на МВР с 300 милиона лева - за издръжка и още 250 милиона лева за капиталови разходи.

"Има пожарникари, които ще отпразнуват днешния ден, но дали са достатъчно, това е друга тема", каза Станков, съпоставяйки броя на населението и броя на огнеборците.

Според него човешката небрежност е сред най-честата причина за възникване на полските и горските пожари. Има много произшествия в промишлени предприятия, каза огнеборецът.

"Последните 20 години нещата много се подобриха от гледна точка на подобряване на пожарната безопасност, но винаги има инциденти - заради техническа неизправност и други", каза Станков.

Засушаването и промяната в климата са другите причини за пожарите.

"Разчитаме много на съдействието на Министерство на отбраната. Основен проблем е обезпечаването на структурата ни с летателна техника с цел по-бързи и адекватни действия. За момента нямаме разбиране от властите по този проблем", каза представителят на синдикат "Огнеборец".

Той е категоричен, че вертолетите ще се ползват не само гасене на горски и промишлени пожари, но и при издирване на хора чрез въздуха, както и за евакуация. Към момента в България няма такава създадена организация - издирването и спасяването е само наземно, допълни Венцислав Станков.

Той е категоричен, че това няма да е евтино на държавата, но спасяването на човешкия живот би трябвало да е приоритет.

"В някои държави също няма такива звена, но пък имат сключени договори с частни фирми, които да оказват помощ при дадена ситуация. В България и това не се случва към момента. Ръководството на "Пожарна и аварийна безопасност" трябва да помисли върху това", каза Станков.