Така записан, проектозаконът за детето ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца. Това смятат от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа".

Третирането на Синдикатите и Църквата, като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа, се посочва в позиция, изпратена до медиите.

Синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизнено важни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед, се казва в изявлението.

Синдикатите посочват, че никъде в законопроекта няма текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед.

„Защото „лошите примери" видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк „звезди", в поведение на „невъзпитани" политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище.", изтъкват синдикатите.

С текстовете в проектозакона за детето със забрани към синдикати и църква, се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция, категорични са те.

В законопроекта е акцентирано на финансовите лостове, които се използват в помощ на възпитанието, като те се налагат само към родители. Пропуснато е да се акцентира и гарантира, че глобите важат и за родители „роми", защото досега в Синдикат „Образование" нямат примери за съществуването на такава практика.

Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" ще предложи МТСП да оттегли този законопроект и преосмисли концепцията на закона.

Пловдивският митрополит Николай също остро разкритикува текст от проекта на Закон за детето, забраняващ въвличането на деца в религиозни дейности. Това стана в Смолян по време на проповед пред миряните в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски".

Пловдивският митрополит подчерта, че отклоняването на децата от вярата ги предава на духовна смърт. Цитирайки клаузите в законопроекта, митрополитът посочи, че предложението означава не само да се забрани вероучението, но и да се забрани на родителите да кръщават децата си, да се забрани на децата да се кръстят.

„Може би ще забраним на децата 10-те Божи заповеди или да празнуват Рождество Христово или Коледа?", попита митрополит Николай.

В чл. 23, ал. 3, се посочва, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности". Нарушенията се наказват с глоби от 2000 до 4000 лв., а за повторно нарушение - от 4000 до 5000 лв.  Според възмутени читатели на News.bg пък този закон нарушава не само конституционните права на българските граждани, но е и опит да се отнеме неговата вяра. Длъжни сме всички заедно да се противопоставим на това вмешателство в най-сакралното в нашето Отечество.