Как да се разпределят отпуснатите 8 300 000 лв. обсъдиха министър Мария Павлова и представители на синдикатите от сектор "Сигурност" в Министерството на правосъдието (МП).

Средствата са предвидени за увеличаване на възнагражденията на работещите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), Главна дирекция "Охрана" (ГДО) и Бюрото по защита на защитени лица (БЗЗЛ).

На срещата бяха обсъдени два варианта - дали средствата да бъдат използвани за процентно увеличение на основните възнаграждения или за нарастване на твърдите суми за храна.

Всички синдикати в трите специализирани дирекции на МП се обявиха за увеличаване на парите за храна, поравно за всички. Дали това решение е възможно, ще бъде съгласувано с Министерството на финансите. Оттам се очаква и отговор на поисканите от министър Павлова близо 20 млн.лв. допълнителни средства за специфични служебни дейности.

На срещата в МП присъстваха представители на Съюз на синдикални организации в системата на МП, Синдикат на служителите на затворите в България, Синдикат "Охрана", Синдикат на пенитенциарните служители, Синдикат на служителите в МП, Синдикат на служителите в ГДИН, Синдикат на работещите в местата за лишаване от свобода, защитаващ интересите на държавни служители от системата на ГДИН към КНСБ и новоучредената Синдикална организация на служителите в ББЗЛ. Участваха също представители на политическия кабинет в МП и професионалните ръководства на трите структури.

Припомняме, вчера служебният вътрешен министър Калин Стоянов подписа две заповеди за повишаване на месечните възнаграждения и парите за храна на различните категории служители в МВР. Със 100 лв. се увеличава размерът на порциона, считано от 1 януари 2024 г.

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджетите на министерства и ведомства

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджетите на министерства и ведомства

Целта е да се преодолее диспропорцията във възнагражденията на персонала