Българското правителство да не подписва никакви ангажименти с Русия по енергийните проекти, преди да се направи оценка на икономическата изгода, настоява Синята коалиция в навечерието на визитата на руския премиер Путин у нас.

В противен случай Бойко Борисов ще поеме дори ангажименти, които са по-необезпечени от договорите на Станишев, предупредиха в кулоарите на парламента Мартин Димитров от СДС и Иван Иванов от ДСБ.

Според тях Путин пристига утре в България, за да договори участието на България в руските енергийни проекти у нас. "Путин носи със себе си пакет от изисквания и условия за българската страна, скрити зад лозунгите за равноправно икономическо сътрудничество", заяви Димитров.

От правителството ни ще се поиска да подпише важни документи, обвързващи страната ни със строителството на проектите „Южен поток" и АЕЦ „Белене", за които няма техническа обосновка, нито е ясно колко ще струват, подчерта Иван Иванов.

Според депутатите от Синята коалиция договорите окончателно ще направят България придатък към експанзионистичната руска енергийна политика за десетилетия напред.

Синята коалиция настоява да се извърши анализ на руските проекти с ползите и вредите за страната ни, да се оповестят публично финансовите ангажименти на България и източните на финансиране.

По думите им българското правителство трябва да предприеме незабавни мерки за ускоряване на строителството на междусистемните газови връзки със съседните страни и проектите за компресиран и втечнен газ.

Всяко преждевременно споразумение за реализиране на руските енергийни проекти у нас, без изпълнение на горните мерки, е отказ от защита на националните интереси, категорични са сините.

По-късно, в кулоарите на парламента, премиерът Бойко Борисов обясни, че Путин идва, за да присъства на подписването на смесената компания, която ще прави предпроектни проучвания и ще строи след това Южен Поток.

Искането от руска страна е да се подпише Южен Поток в присъствието на двамата премиери, поясни той.

Борисов каза още, че руското предложение е било това да стане на 15 ноември в Москва, но българският премиер е отказал и е оправил покана руснаците да заповядат в София.

Относно АЕЦ "Белене" премиерът специално подчерта, че с Путин не са повдигали тази тема и добави, че българската страна има много въпроси по нея.

Това, което беше обявено като цена на централата, не отговаря на истината, защото никой не говори за консултантски договори, за инфраструктура, за заемите, взети досега, за похарчените от България пари, а когато се сумират, ще излезе цифра много по-голяма от четири милиарда, обясни той

Както за "Цанков камък" и за всички други документи на Тройната коалиция, във всички допълнителни споразумения и договори, са вдигани цените, а те заблуждаваха обществото, че централата Белене струва под 4 милиарда евро, което е смешно като цена, изтъкна още премиерът.

Борисов добави, че ще постави всички тези въпроси на масата на разговорите с Путин и допълни, че очаква двамата да ги коментират при желание от негова страна.