Нашата роля след тази вечер е да дадем на страната силно стабилно дясноцентристко мнозинство.

Това каза един от лидерите на Синята коалиция Иван Костов в коментар на изборните резултати.
Важно е, че България ще бъде политическа стабилна по време на икономическа криза", посочи Костов, който не пожела да говори за евентуални условия на сините за участие във властта заедно с ГЕРБ.

Той поздрави победителя и лидера Бойко Борисов както и благодари на всички български граждани, които са гласували за синята коалиця.

Няма да ви предадем", обеща от своя страна Мартин Димитров. Като извод от днешния вот той посочи, че хората са повярвали в проекта Синята коалиция и в неговите императиви. Първото от тях е - БСП и ДПС да са извън властта.

Второто, по думите на сините лидери, са стабилно управление и стабилно мнозинство в парламента, а това в момента се изпълнява.
Сега обаче трябва да се изпълни най-важното - „Мафията извън властта", категорично повтори няколко пъти Иван Костов.
По думите му хората днес са излезли до изборните секции, тъй като искат именно това да се случи.

„Хората гласуваха заради това - мафията извън властта - заради това излязоха толкова масово. Ние трябва да уважим този избор, трябва да уважим хората", посочи Иван Костов.

„Много важно е, че много хора, които щяха да влязат в парламента, сега ще влязат в затвора", каза от своя страна Мартин Димитров.

Мартин Димитров и Иван Костов посочиха, че никакви разговори до този момент с ГЕРБ не са насрочвани и въпросът не е на дневен ред.

Иван Костов поясни, че отговорност за управлението трябва да се поеме от ГЕРБ, тъй като това е изборът на гражданите. От Синята коалиция ще подкрепят всякаква принципна програма, която ще изведе България от кризата.

Важно е, че България ще бъде политическа стабилна по време на икономическа криза", посочи Костов.

Като изключително важно, Костов открои няколко неща - връщане на България на релсите на реформите и антикризисна програма. За други неща като промяна в конституцията Костов прогнозира, че ще се търси по-широка подкрепа, и извън стабилното мнозинство на партиите, членки на ЕНП.