Синята коалиция подкрепи актуализацията на бюджета, за да се запази стабилност на правителството.

Съпредседателят й Иван Костов бе категоричен, че в условията на икономическа криза всякакви други сътресения няма да са от полза на страната. Въпреки това Костов изтъкна, че при актуализацията не са търсени консултации със Синята коалиция.

Това е бюджетът на политическа партия ГЕРБ и нейното правителство, подчерта Иван Костов, но похвали кабинета, че е успял д удържи данъчните ставки на настоящото ниво.

Синята коалиция подкрепя свиването на разходите, каза още Иван Костов и допълни, че подкрепят спестяването на харчове за АЕЦ „Белене" и Бургас-Александруполис.

Според Костов ако в момента е управлявала тройната коалиция, разходите за осъществяване на тези проекти са щели да бъдат заложени в бюджета. „Това щеше да е краят на държавата", категоричен бе съпредседателят на Синята коалиция.

Той посъветва управляващото мнозинство да предприеме всички необходими мерки, за да не се допусне прекомерен дефицит. Синята коалиция настоява тази година да се съкратят неефективните агенции, както и да се реформират министерствата като се закрият излишните институции на тяхно подчинение.

Костов препоръча на правителството да предприеме законови промени за увеличаване на събираемостта от НАП и митниците.

Според сините добре е да се помисли за по-голямо облагане на вътрешния пазар. Освен това те пискаха да се представят промени в бюджета на НЗОК и НОИ.

В НОИ, според Костов, може да се наложи актуализация на бюджета. Сините настояват с 54 милиона лева да се увеличат разходите за лекарства и лечебнодиагностични дейности в бюджета на здравното министерство.

Също така препоръчват и през 2012 година да не се променя тежестта на данъчното облагане.