От парламентарната група на Синята коалиция поискаха оставката на управителя на Националния осигурителен институт Сотир Ушев, съобщи БНР.

Мотивът са съмнения за злоупотреби, докато той е заемал поста директор на Агенцията по заетостта. Според сините Ушев с нищо не е подпомогнал за подобряване работата на института.

От синята коалиция ще предоставят на парламентарната комисия, която се занимава със сделки, назначения и разходи от последната година от мандата на кабинета Станишев, материали за съмнителни сделки.

Депутатът Цветан Костов от СДС посочи редица сделки, извършени по времето, когато Ушев е бил начело на агенцията по заетостта за периода 2005-2007г.

През това време от програма ФАР са предоставени близо два милиона евро безвъзмездна помощ. Те са били за изграждане на национална база данни за пазара на труда, както и на европейски социален дом.

Търговете са преминали, но не е ясно къде са отишли средствата. Костов посочи още, че през миналата година в сградата на агенцията по заетостта са били извършени „странни ремонти".

Публичен скандал е и ремонтът на бюрото по труда в Стара Загора, което е коствало на данъкоплатеца над 18 милиона лева.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров настоя Ушев сам да подаде оставка, защото „октоподът на БСП и ДПС продължава да работи".

Той добави, че всички сигнали за нарушения, които биват подадени към сините, ще бъдат оповестявани публично. Димитров отбеляза, че хората, за които има съмнения относно работата им и които са наследени от БСП, трябва да си отидат.

Никой не говори за чистка, говорим за ново управление, за нов морал, коментира още съпредседателят на Синята коалиция.