Оставката на социалния министър Тотю Младенов поиска Иван Костов от името на Синята коалиция. Причината - върнатия от Конституционния съд Кодекс за социално осигуряване и хаосът след решението на магистратите.

Припомняме, КС обяви за противоконституционно вливането в НОИ на пари от частни пенсионни фондове.

Не вземам думата, за да трия сол на главата на някого или да злобея, посочи лидерът на тъмносините.

Той коментира, че е много ниско нивото на компетентност на администрацията в правителството на Бойко Борисов. Затова се и се вземат решения, които КС обявява за противоконституционни. Управляващите не се вслушват според него в по-опитните си колеги законотворци.

Това е голяма грижа на партия ГЕРБ, ако искат да управляват нормално страната, категоричен бе Костов.

Припомняме, вчера от БСП посочиха, че това е 11-то решение на КС по отношение на това правителство и заключиха, че имаме най-антиконституционното правителство.

Според Иван Костов социалният министър Тотю Младенов е виновен за противоконституционните предложения в КСО и така направил незаконни действията на НОИ.

Тъмносините настояха да се възстанови членството на близо 44 000 души в пенсионните дружества, както е било преди промяната в КСО.

Сините искат още мнозинството да изготви поправка в КСО, с която да се задължи НОИ да възстанови "национализираните" пари от частните пенсионни фондове.

Лицата пък да избират къде да останат техните партиди за допълнително пенсионно осигуряване, настояват още от Синята Коалиция.