Мартин Димитров изрази категоричното несъгласие и разочарование на Синята коалиция от изразената от премиера подкрепа за кандидатурата на Меглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР.

„Плугчиева е част от тройната коалиция, част от проблема с еврофондовете и за нас е необяснимо, че тя получава подкрепата на българския премиер", заяви Димитров.
По думите му, това показва някаква форма на сделка.
„Не само че не подкрепяме това, смятаме го за неразумен ход и продължение на странните предложения за назначения на европейско и световно ниво", заяви лидерът на СДС.

Той отбеляза, че минути преди да направи изявлението си, Плугчиева е дошла в стаята на Синята коалиция в парламента и е обяснила, че кандидатства за вицепремиер на ЕБВР в лично качество.

Димитров каза, че е прочел изявление на г-н Борисов, че подкрепя кандидатурата й и подчерта, че не разбира как за вицепрезидентската позиция в ЕБВР може да се кандидатства в лично качество.

В кулоарите на парламента Плугчиева поясни и пред журналистите, че представителите на отделните страни в ЕБВР са членове на борда на директорите.

Нашият представител там до скоро беше Калин Митрев, а сега с решение на правителството е Стефка Славова.
„А аз кандидатствам в лично качество за позицията вицепрезидент на банката", посочи Плугчиева.