Системата на ЦИК се срина не само в България - българските гласоподаватели в Италия бяха лишени преди 11-12 ч. от достъп до сайта им, който е качен на сървър в Сан Франциско, САЩ, съобщaват БТА и bTV.

Към 11 часа местно време (12 часа българско време) всеки опит за връзка със сайта, използвайки различни браузъри, завършваше на страницата за "Грешка 522" (Error 522) на американската компания CloudFlare Inc. На нея с илюстрация бе показано, че има връзка от браузъра на потребителя до регионалния сървър на компанията в Милано, но тя е прекъсната оттам към нейните сървъри в САЩ.

Според обяснението на CloudFlare Inc. причината е в регионалния сървър, но не е ясно защо повредата не е отстранена, след като сайтът на ЦИК бе "замръзнал" в 13.30 часа българско време на 23 октомври.

Уеб страницата "Национален референдум 2015" на сайта на министерството на външните работи работи нормално, но поради посочения по-горе срив не функционираха линковете към информацията и документацията на ЦИК.

На сайта на българското посолство в Италия фигурира съобщение от 4 септември за указа на президента за произвеждане на референдума, придружено с образец на бюлетината и линкове към сайта на МвнР, които работят нормално.

Връзката със сайта на ЦИК бе възстановена към 13 часа българско време, обаче ЦИК все още има проблем с представянето на данни от гласуването.

Българите в Италия могат да гласуват в 9 избирателни секции областите Емилия Романя (Римини и Чезена), Кампания (Неапол и Кастеламаре ди Стабия), Лацио (Рим), Ломбардия (Милано две секции), Пулия (Фоджа) и Тоскана (Сиена).

От началото на изборния ден все още няма данни на ЦИК за избирателната активност в страната. В момента данните се събират по телефон, като това значително забавя процесът.

Друга странна грешка на уебсайта на ЦИК е, че през половин час пише различна информация за оставащите часове до края на изборния ден, както и за датата, съобщава bTV.

Все още не е ясно точно какъв e проблемът, но от ЦИК смятат, че това се случва заради претоварване на сайта им. Те изключиха варианта за хакерска атака.