В разгорещен спор влязоха социолозите Мира Радева и Кольо Колев по време на сутрешния блок на bTV.
Разговорът в студиото по темата защо се разминават изследванията на политическите нагласи у нас премина в прекъсвания между двамата и говорене един през друг.

Повод за разногласията между директорите на агенциите „Медиана" и МБМД стана разликата от над 10%, които двете агенции дават в подкрепата за управляващата партия ГЕРБ и БСП, която е в опозиция.

Радева и Колев индиректно си отправиха обвинения за обслужване на определени политически партии.

Данните от последното проучване на Агенция „Медиана" показват равенство между подкрепата за БСП и ГЕРБ. Според изследването, ако изборите бяха днес - за ГЕРБ биха гласували - 20,7% от избирателите, а БСП подкрепят - 20,6%.

Данните от изследването се разминават с тези от направеното по-рано проучване на ръководената от Мира Радева социологическа агенция МБМД, които дават разлика в подкрепата за ГЕРБ и БСП от 11% в полза на ГЕРБ.

Директорът на „Медиана" Кольо Колев обясни, че неговото изследване показва, че се променя обстановката. По думите му в периода между двете изследвания са се случили много неща, които стопяват доверието към управляващите.
През това време имаше и „тука има - тука няма" с пенсиите", посочи Колев и припомни, че различните варианти за дати и процент, а който да се вдигнат пенсиите.
„Това са 2,2 млн. избиратели, които започват да ръмжат", изтъкна социологът.

Той посочи като пример за стопяване на доверието към ГЕРБ и въпросът за увеличение на минималните заплати.
„Има и международен фактор - значим при това - Станишев бе избран за председател на ПЕС", подчерта Колев и обясни, че в България оценката на чужденците е много ценна.
Социологът изтъка като примери за срив в доверието към управляващата партия и „всички глупави заигравки, които направи ГЕРБ - с военните и с полицаите".

„Мира я разпознават като властта", аргументира се още Колев по повод разликата от 11% между първите политически сили в данните на „Медиана" и МБМД. Той обясни, че в обществото все още има страх от свободна изява и предположи, че такъв е имало и у респондентите на ръководената на Радева агенция. „При нея хората изчезват, бягат - или й отказват или се крият", отбеляза социологът.

Тези негови думи вбесиха Радева, която с редица примери се опита да обори твърдението му. Тя припомни, че нейната агенция е консултирала правителството на Иван Костов по време на цялото му управление. „В края на 2000 г. ние бяхме единствената агенция, която оповести възможността партия на царя да се изравни с БСП", посочи още Мира Радева.

Във връзка с последните парламентарни избори, тя изтъкна, че всеки може да влезе в ЦИК и да види данните от 2011 г. „Г-н Колев и Боряна Димитрова (от „Алфа Рисърч) ме нападнаха, че правя удобни изследвания, само че тези изследвания се потвърдиха - оказа се, че ГЕРБ постигнаха най-високия си резултат в абсолютни числа - погледнете данните в моята книга и в ЦИК", призова Радева.

Смятам, че подобни разговори петнят името на социологията, не само нашето име, но и името на онези, които искат да наследят нашата професия, посочи ръководителят на МБМД.

Тя обобщи последните данни от изследванията за политическите нагласи на социологическите агенция. По думите и три изследвания, включително и на нейната агенция, дават разлика от 10-11% между ГЕРБ и БСП. При „Алфа Рисърч" и „Галъп тя е 5 до 6%. Тези разлики са в рамката на грешката, обясни Радева.

За изследването на "Медиана", което твърди, че подкрепата за двете партии е равна, тя предположи, че при провеждането на интервютата, изследователите ходят по къщите и попадат предимно на възрастни хора, за които се знае принципно, че са по-склонни да подкрепят БСП.
"Възможно е и г-н Колев да е хванал една тенденция, която ние сме пропуснали",
допусна още социоложката.

Тя бе категорична, че няма смисъл да се влиза в спор за това кое изследване е вярно. „Това е безпредметен спор, това са различни агенции. Ако сравните всички седем изследвания, те ви дават една динамика. Трябва да разберете, че като всяка наука, и социологията има своите ограничения", изтъкна Мира Радева.

Кольо Колев от своя страна обобщи, че обикновено данните в периода около изборите показват тенденцията, че има ерозия в доверието към властта. „Това всички го казват и - Радева и НЦИОМ", изтъкна той.

По повод данните на „Медиана" Колев изтъкна, че лично за себе си няма съмнение в тези резултати и пак подчерта, че 20% от хората се страхуват свободно да изразят убеждения си, поради страх от някаква репресия.

„Нека да гледаме тенденциите - социологията ни помага да се ориентираме, тя не ни пречи, не прави политически пиар на тази или онази партия", каза в заключение Мира Радева.