Законът за устройство на територията (ЗУТ) - поредна спънка пред сглобката.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов и лидер на "Да, България" обясни на брифинг пред медиите, че в управленската програма било разписано проблемите да се разрешават. Министерският съвет (МС) предвижда сериозен тест пред обектите по ЗУТ, по думите му. Иванов разчита Комисията за противодействие на корупцията (КПК) да каже има ли нередности в изграждането на обекти. Обаче заради забавянето в изграждането на новата Антикорупционна комисия кабинетът оттеглил предложенията си.

МРРБ: Предложените промени в ЗУТ не касаят доизграждането на АМ "Хемус"

МРРБ: Предложените промени в ЗУТ не касаят доизграждането на АМ "Хемус"

Промените касаят ремонтирани тунели и виадукти по вече изградените участъци на магистралата

Ние сме реалисти, каза Иванов. За държавата било добре да има редовна власт. Най-добрият подход е съставът на МС да се решава от Николай Денков и Мария Габриел и те да намерят решение на спорните въпроси. Затова сглобката решила да запази медийно мълчание, посочи съпредседателят на ПП-ДБ във връзка с ротацията в правителството през март.

За идеите срещу дезинформацията, Иванов обясни, че няма да се налага цензура на медии, които си вършат работата. В България цензура няма да има и свободата на словото е важна, категоричен бе той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков делегирал правата на Николай Денков, да е комфортен със следващия Министерски съвет. Иначе Петков призна, че не е доволен от работата на министър Александър Йоловски и затова иска оставката му. Но ПП-ДБ щели да се съобразят с решението на премиера Николай Денков.

Александър Йоловски ще помисли сериозно дали да остане министър

Александър Йоловски ще помисли сериозно дали да остане министър

Постът му бил предложен от лице, което е в политическия кабинет на премиера

По думите на Кирил Петков под 20 бежанци са дошли с чартърния полет от Виена, около който се вдигна шум в медийното пространство. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов уточни, че били 18.

И отново за ротацията - Христо Иванов каза, че ще има писмено оформяне на реформите, които трябва да извърши властта.

Николай Нанков от ГЕРБ излезе да обясни пред медиите, че темата за амнистията за незаконни постройки не била тема на партията, а на кабинета. Но пък е първа точка в частта за регионална политика. Именно ЗУТ трябвало да се приеме. Нанков заподозря, че проектът е оттеглен не по законната процедура. Дали колегите се бламират взаимно, пита той и вметна, че явно това било продължение на темата с МВнР - Николай Денков или Мария Габриел да е външен министър след ротацията. Няма да ни накривят за някакви пазарлъци под масата, отсече народният представител. А какви ще са последствията от оттеглянето на ЗУТ - той съветва да се питат Министерският съвет и ресорният министър Андрей Цеков.

Днес беше предвидено в програмата на Народното събрание да влезе за разглеждане Законът за изменение (ЗИД) и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ). С промените се узаконяват незаконно построени обекти от пътната и критичната инфраструктура на страната. След като темата е обсъдена на редовното седмично заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, обаче законопроектът е оттеглен от вносителя - Министерски съвет (МС). Това бе обяснено днес от пресцентъра на коалицията. "Не можем да допуснем да се продължи с приемането на ЗУТ преди и без да се пристъпи към приемане и на правилата за КПК (Комисията за противодействие на корупцията - б. р.)", се посочва в позиция на ПП-ДБ.

МРРБ предлага схема за узаконяване на публични строежи, макар и без всички документи

МРРБ предлага схема за узаконяване на публични строежи, макар и без всички документи

Строги регламенти и срокове ще гарантират обществения интерес

От формацията изтъкват, че в последните години са строени различни обекти без строителна документация и без доказателства за техническа безопасност, като например - магистрали, виадукти на АМ "Тракия" и "Хемус", тунели, язовирни стени и др. обекти с национално значение. Тези обекти се използвали с години без да се знае дали са безопасни и кой носи отговорност за тях. Част от управленската програма предвиждала създаване на процес, в който обектите да бъдат изпитани и безопасните да бъдат въведени в експлоатация, а за негодните да се вземат мерки и да се понесе отговорност.

Всеки, разполагащ с данни за корупция, ще може да сезира новата Антикорупционна комисия

Всеки, разполагащ с данни за корупция, ще може да сезира новата Антикорупционна комисия

Сигналите срещу прокурор, следовател и съдия ще се изпращат към Инспектората на ВСС

От ПП-ДБ заявяват, че за тази цел са необходими административни процедури за изпитване и евентуално последващо въвеждане в експлоатация, или институции, които да търсят отговорност. От коалицията отбелязват, че през октомври 2023 е приет Законът за антикорупционната комисия и затова през декември е входиран и проектът за промени в ЗУТ. Правилата за Антикорупционната комисия трябвало да са готови през декември 2023, но към момента все още те не са внесени.