Не съм се венчал за този пост. Имам добра професия - юрист съм по образование, и винаги мога да си изкарвам хляба, упражнявайки тази професия.

Това заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов запитан дали ще се кандидатира за нов мандат, цитиран от БиТиВи.

Той изтъкна, че моментът, в който ще вземе това решение, е далече и сега този въпрос не стои на дневен ред.

Атанасов допълни, че все още не е мислил за евентуална своя кандидатура поради факта, че е изключително трудно да се работи в „една не особено добра атмосфера."

Запитан откъде се е появило напрежението между него премиера Борисов Атанасов коментира, че всичко започва преди време, когато ген. Кюмюрджиев прави опит да се превърне във „втори кмет" на Пловдив.

По време на една сесия ми бяха отнети всички правомощия като кмет на града и бяха предоставени на регионалните кметове, изтъкна Атанасов.

Характерът ми не допуска да съм кмет - марионетка, категоричен бе той.

По думите му не е имал проблеми с Бойко Борисов (кандидатурата на Атанасов е издигната от ВМРО и ГЕРБ, б.ред.) до случилото се на въпросната сесия, след което кметът на града под тепетата се свързал с Борисов и му заявил че „нещата вървят към черен сблъсък в Пловдив".

Тогава ген. Борисов ми каза, че му трябват 3 дни, за да помисли. Мисли и до този момент, заяви Атанасов.

Той допълни, че нещата са ескалирали и се е стигнало до изричането на сръбската поговорка - по думите му нецензурна, но много мъдра, след като Борисов е обещал да бъдат дадени 4 милиона лева за софийския боклук, а в крайна сметка сумата възлиза на 2.8 милиона лева.

Атанасов коментира и че проблемът с операта е бил разрешен с активното участие на областния управител Иван Тотев.

По думите му 1/10 от издръжката на операта от следващата година ще се поеме от община Пловдив, а останалите 2 милиона лева ще бъдат давани от държавата.

Решението влиза в сила от следващата година, тъй като в бюджета на общината за 2010 година не са предвидени такива средства.

Атанасов изтъкна, че само за 4 дни пловдивчани са събрали 20 000 подписа в подкрепа на операта и допълни, че неговата задача като кмет на града е да защити интересите на жителите на града.

По думите му тази подписка показва колко чувствителни са по темата за културните институции неговите съграждани.