Няма напредък по казуса с 30-милионния заем за ремонт на пловдивски улици. Това стана ясно след срещата на кмета Славчо Атанасов с представителя на ЕБВР за България Даниел Берг, информира БНР.

Г-н Берг дипломатично обясни, че проблемът не е в банката и че трябва да намерим път до финансовия министър Симеон Дянков, заяви Славчо Атанасов.

По думите му с банкера са обсъждани и другите два проекта, по които общината очаква подкрепа от ЕБВР - за водния цикъл и за модернизация на градския транспорт. И двата ще се финансират с европари, съответно 52 и 30 милиона евро. Oбщината обаче трябва да осигури съфинансиране от по 8%.

Както по първия заем, и тук е нужно съгласието на финансовото министерство. Затова кметът се опасява, че ако продължи натиска върху финансовия министър за 30-милионния заем, това може да се отрази зле на останалите два проекта.

Ще изберем тихата дипломация, добави Славчо Атанасов, според когото успешният пример в случая е връщането на Панагюрското съкровище в пловдивския Археологически музей.

Припомняме, финансовият министър Дянков спря заема на община Пловдив от ЕВБР, предназначен за ремонт на вътрешните улици в кварталите. Общината се противопостави, но противоречието не беше изгладено и след среща между ръковоството на града и министъра.