"Днес е исторически момент за Военноморските сили. За последно преди 18 години са се провеждали стрелби с подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) "Рубеж". Флотът се справи отлично, без никакви проблеми".

Това заяви военният министърът Красимир Каракачанов след успешно проведените експериментални стрелби от Военноморските сили (ВМС) с ПБРК "Рубеж", съобщиха от Министерството на отбраната.

По думите на военния министър днешното учение е било голямо предизвикателство за ВМС, защото имаше много неизвестни. "Хората, които последно преди 18 години са провеждали подобни стрелби, отдавна вече не са в строя", каза Красимир Каракачанов. На този етап нищо не налага съкращаване на парите за модернизация на армията, каза той.

На ученията присъстваше и премиерът Бойко Борисов, който акцентира, че въпреки страховитата криза в света, няма да бъдат спрени плановете за повишаване на заплатите с 10 % и проектите на военните.

"Много хубав комплекс, много майсторски... с поразена мишена на 40 км от тук. Доволни сме, че беше постигната целта на занятието. Министърът ме информира, че и вчера на Шабла всичко е било наред", каза Борисов.

Да се надяваме, че няма да се залита към нито един от родовете войски, обобщи премиерът.

Поразяване на самолет-нарушител тренираха военните ни край Шабла

Поразяване на самолет-нарушител тренираха военните ни край Шабла

Шефът на отбраната иска по-тясна координация между трите вида въоръжени сили

На учението присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който изтъкна заслугите на всички военни. "Целият военноморски флот работи за изпълнението на тази задача: Флотилия бойни и спомагателни кораби, навигационно-информационната система, бреговата система за наблюдение. Да благодарим и на Гранична полиция.

Това е огромен труд и изразявам своето задоволство, че всичко премина успешно", заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след провеждането на експерименталната практическа ракетна стрелба с ПБРК "Рубеж".

Формирование от ВМС проведе днес експериментални практически стрелби с ПБРК "Рубеж". Те са част от поредицата летни учения за повишаване на подготовката на военнослужещите от Българската армия за изпълнение на конституционните задължения по опазване териториалната цялост на страната.

На учението присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери от Българската армия.