Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов ще спази заповедта на РЗИ, ако от здравната инспекция му наложат 10-дневна карантина в качеството му на контактно лице. Това каза пред Нова телевизия.

Припомняме, че малко след продължилия над 6 часа Консултативен съвет за национална сигурност при президента в понеделник стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е дал положителна проба за коронавирус. Така, ако се спазва буквата на закона, под карантина трябва да останат още президентът, министър-председателят, вътрешният и военният министър, представителите на партиите, участвали в съвета.

Шефът на НС e положителен за коронавирус

Шефът на НС e положителен за коронавирус

Той се е почувствал зле след заседанието на КСНС и би трябвало всички присъстващи да са под карантина

"Разбрах за случая тази сутрин и бях много изненадан. Направих си тест, който е отрицателен. Ако РЗИ ми наложат такава карантина не бих имал избор, макар че това са глупави правила, а и защо да го правя, ако съм отрицателен", каза лидерът на "Възраждане".

Той уточни, че става въпрос за бърз тест, който направил сам в къщи. Но увери - веднага след интервюто щял да посети специализирана лаборатория, където да се тества официално. Костадинов разказа още, че Минчев бил почти постоянно с маска по време на разговорите, а останалите, които са ваксинирани, не следвало да имат притеснения, ако следват логиката си.

"Разбира се, че протестът в сряда остава", категоричен е Костадинов. И даде пример за аналогична ситуация - след последния работен ден на парламента през 2021 депутат от "Възраждане" дал положителен тест. "И какво - трябваше под карантина да бъде поставено цялото Народно събрание ли?", попита той.

Коментира и станалият преди дни публично известен факт, че 1/3 от депутатите на партията му са ваксинирани. "Винаги съм казвал, че ваксинацията е доброволен акт. Моето лично мнение е, че никога няма да се ваксинирам, но ако някой около мен реши да го направи, няма причина да го спра.... Не съм питал никого дали е или не е ваксиниран. Както не искам никого да ме кара да се ваксиниран, никога не бих накарал някого да не се ваксинира."

Костадинов: Заповедта за зеления сертификат е спусната отгоре

Костадинов: Заповедта за зеления сертификат е спусната отгоре

Той уточни, че партията му е срещу принудителното ваксиниране