Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов изрази притеснение за съдбата на Паметника на свободата на Шипка. В профила си във фейсбук той посочи, че паметника на съветската армия е бил премахнат абсолютно незаконно с аргумента, че ще сте направи реставрация на монумента.

Според него има възможност Паметника на свободата на Шипка да последва същата съдба. По думите му предвидените 3 години за ремонт на фугите са твърде дълъг период. Той изтъкна, че паметникът е бил изграден за толкова време.

Костадинов посочи, че поставянето на ограждения около паметника има за цел да спре честванията там, които са се превърнали в най-мащабната манифестация на пробългарски и проруски чувства в България. Той не изключва и да има провокации като драскане на паметника и чупене на части от него.

Лидерът на Възраждане очаква в медийното пространство скоро да се появи тезата, че паметника на Шипка разделя обществото. Той бе категоричен, че това ще се случи, ако сегашното управление остане на власт.

Костадинов отправи призив въпреки оградите и забраните за достъп 100 000 българи да се качат на Шипка на 3 март.

Реставрират Паметника на свободата на Шипка

Реставрират Паметника на свободата на Шипка

За 94 години са направени един основен и няколко частични ремонта на монумента

Директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов заяви за News.bg, че твърденията, че Паметника на свободата може да бъде последва съдбата на МОЧА не отговарят на истината и са манипулативни.

Той подчерта, че идеята за реставрация не е моментно хрумване, а съгласувана с няколко правителства през годините. По думите му прогнозният срок за реставрацията е 1095 дни, като ремонтните дейности ще се извършват през летния сезон.

Прогнозната цена за ремонта е 14,2 млн. лв. без ДДС. Заделени са и 20% процента за непредвидени разходи.

Ангелов посочи, че ремонтните дейности ще обхванат фасадите, плочника и интериорната обстановка на Паметника на свободата на Шипка. Той уточни, че последният ремонт на паметника е от началото на 80-те години.

Чавдар Ангелов бе категоричен, че реставрацията по никакъв начин няма да попречи на честванията за 3 март и Шипченската епопея.