След три дни дебати в пленарна зала депутатите най-после приеха правилника за организация и дейността на Народното събрание. Днешният пленарен ден също не мина без препирни народните представители този път се скараха с поредната размяна на реплики покрай идеята да се получават безплатно карти за библиотеки и читалища. Идеята бе направена от парламентарната група на "Възраждане". Най-голямо възмущение предизвика предложението на Петър Петров от "Възраждане" депутатите да имат не само трудов, но и осигурителен стаж. Според сега действащите правила по бюджета на НС към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1% за всяка прослужена година. Петров искаше към трудов да се добави "или осигурителен" стаж, както и на депутатите да се осигурява безплатен абонамент за правно-информационна система и безплатен достъп до библиотеки и читални.

Искрен Митев от ПП/ДБ заподозря Петров в конфликт на интереси - той е адвокат и упражнява свободна професия, така искал да си "добави пари към заплатката". "Не му стига, че получава голяма заплата, но иска Народното събрание да му плаща безплатен достъп до библиотеката и читалнята, и до правните системи. Браво. Обяснете защо искате НС да ви плаща още по-голяма заплата", обърна се той към Петров.

Депутатът от "Възраждане" пък отговори, че достъп до правните системи щял да им помогне да тълкуват по-добре законовите предложения. За него Народната библиотека е национално богатство, което му е помагало за законодателните му инициативи. "Искам народните представители да се докоснат до документално богатство, затова направих това предложение да имате безплатен достъп", каза адвокат Петър Петров.

Депутатите излъчват комисии едва другата седмица

Депутатите излъчват комисии едва другата седмица

За трети пореден ден се заеха с Правилника си за работа

Цончо Ганев с ирония заяви, че "някой от преждеговорящите не прави разлика между Петров и 200 хил. граждани". Депутатите нямали право да дискриминират хората по полов признак. "Според вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и бременност, не значи, че преждеговорящия не прави опити да забременее и да се осигурява", каза депутатът, предизвиквайки шум и смях в залата. "Нямате право за дискриминация, тези хора имат право да правят опити и да се осигуряват", заяви той на фона на смях в залата.

"Това, което предлагате, не е за 200 хиляди човека, а за вашата лична заплата", заяви Митев. По думите му 300-600 лева е таксата за правно-информационната система и картата за Народна библиотека. Това е срам за вас и вашата парламентарна група, обърна се той към "Възраждане".

БСП се разграничава и от цирка в НС, и от бюджета на кабинета

БСП се разграничава и от цирка в НС, и от бюджета на кабинета

Картината на Корнелия Нинова: Едните си играят на мнозинство, Министерски съвет внася си техния бюджет, а парламентът е в патова ситуация

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се закани повече да не позволява "Възраждане" да наричат "Демократична България" - "Доносническа България". И настоя Искрен Митев да се извини на Петър Петров, а Цончо Ганев да се извини на Митев. В противен случай щял да им наложи наказание.

Въпреки напрежението обаче и двете предложения минаха, след като Петров оттегли предложението си за библиотеките. Така мина само безплатен достъп до правната система за всички депутати за сметка на парламента.