Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България подеха инициатива за поставяне в София на паметник на юристите-спасители на българските евреи.

Идеята за поставяне на паметник на юристите-спасители на българските евреи в София има две основни цели - да покаже, че българският народ е толерантен и че обединението отново е възможно. Това заяви заместник-председателят на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров на представянето на инициативата на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България.

Хора от различно обществени слоеве, с различно мислене и политическа ориентация могат да бъдат заедно, когато се защитават националните ценности и идеали, каза Тодоров.

Идеята е този паметник да бъде издигнат през следващата година, когато се навършват 80 години от спасяването на българските евреи от Холокоста.

Радев: Днес грее особено ярко примерът на предците ни, които не позволиха депортацията на българските евреи

Радев: Днес грее особено ярко примерът на предците ни, които не позволиха депортацията на българските евреи

По думите му спасението на българските евреи е резултат от нравствения капитал на цели поколения

От Националната следствена служба искат да откроят, че в акта и обществената реакция участват различни части от българското общество, които застават в защита на своите сънародници евреи - Българската православна църква, професионални организации, интелектуалци и общественици, обикновени граждани, но особено важна роля сред тях заемат българските юристи, които излизат със специално писмо до министър-председателя Богдан Филов, в което обявява Закона за защита на нацията за противоправен и унизителен.

"За 80 години в столицата на България не е поставен знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които българските прависти имат за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Вярваме, че навечерието на тази годишнина е подходящ момент за нас като юристи да почетем професионалното и достойното поведение на нашите предшественици, както и на целия български народ в трудните времена на война и несправедливости. Нека покажем, че урокът по човеколюбие, толерантност, професионализъм и хуманизъм не е забравен и стремежът да бъдем достойни техни наследници не е изоставен", заявяват от двете асоциации.

На представянето освен главния прокурор Иван Гешев присъстваха магистрати, прокурори, следователи и президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.