Скъпи сънародници, по традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха. Това се казва в послание на президента Румен Радев по повод 79 години от спасяването на българските евреи.

Държавният глава отбелязва, че през 1943 г. народът ни храбро е издържал едно от големите си исторически изпитания и направил нещо, което малцина други в Европа са успели или искали да направят. "Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България - православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи", допълва той.

Годишнината от спасяването на българските евреи и минута на почит в НС

Годишнината от спасяването на българските евреи и минута на почит в НС

Минчев изтъкна геройството на българската държава и общество да спаси евреите

Радев заявява, че предците ни не са позволили депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи, отхвърляйки удобството на конформизма и изправяйки се срещу безразличието, като така са завещали и на нас частица от своята дързост, доблест и вяра в човешкия живот.

Президентът отбелязва, че в през последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания.

Руската агресия в Украйна събужда болезнени спомени сред оцелели в Холокоста

Руската агресия в Украйна събужда болезнени спомени сред оцелели в Холокоста

Според тях Путин лъже и "си играе с чувствата на руснаците, които наистина презират нацистите"

"Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си - този път за невинните жертви на една братоубийствена война.

Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна.

Поклон пред спасителите на българските евреи", завършва той.