Имаме фундаментални различия с ГЕРБ по отношение на начина на управление, на функциониране на държавата, на икономическия модел. Приключихме с предизборните коалиции. Това заяви пред БНР Атанас Зафиров, и.ф. председател на БСП по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вижда столетницата като възможен бъдещ партньор в управлението .

Той подчерта, че в партията са концентрирани изцяло в своите послания и платформи. Всичко останало било провокация. Търсенето на следизборни съюзи бил следващ етап, който не е на дневен ред в момента.

"Категорично казахме, че няма да участваме в предизборни залъгалки и капани. Но тази политическа криза и непрекъснати избори показват един много сериозен недъг в големите партии, които видимо владеят технологията за постигане на резултати, но когато трябва да се свърши другата работа - по съставяне на кабинет, се провалят. Основната причина това да се случва е партийното его. Затова казахме, че ако тръгнем към тези избори с някакви предварителни условия - кой с кого и как ще управлява, задължително ще стигнем пак до нови", коментира ситуацията Зафиров.

По негови думи проблемът в БСП е преодолян и на предстоящите избори ще са обединени и успешни.

Борисов не изключва управление с БСП

Борисов не изключва управление с БСП

ГЕРБ може да загърбят решението си да не се коалират с тях в името на редовен кабинет

"Имаше опит за саботаж. Няколко човека си бяха въобразили, че партията им е бащиния. Разбира се, че не успяха. Регистрацията ни е факт. БСП участва в изборите в коалиционен формат с името "БСП - Обединена левица", изтъкна той.

Зафиров определи тази юридическа мелодрама като буря в чаша вода. "И на двете инстанции решението на съда беше ясно. Имаше едно надпреварване с времето, един опит БСП да бъде блокирана юридически, както и голямото ляво обединение да бъде унищожено в зародиш", отбеляза той.

Според него ПП-ДБ трябва да са по-обрани в посланията, тъй като те били сред основните виновници партийната система да се намира в това състояние".

Зафиров определи като "предизборно говорене" призива на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за спешо приемане на необходимите антикорупционни закони, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Петър Витанов: БСП няма да е патерица на ГЕРБ

Петър Витанов: БСП няма да е патерица на ГЕРБ

Ако управлява с ГЕРБ, БСП повече няма да влезе в парламента

"Изненадвам се от късата памет на ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка доскоро и по време на тяхното управление не се взе нищо по ПВУ. Не разбирам дали се събуждат от дълбок сън, или говорят на своите избиратели", посочи той.

В БСП от дълги години говорили, че на страната е нужно експретно правителство с ясен хоризонт, програма и подкрепа в НС.

"Следващи избори биха били тотален крах на парламентарната система такава, каквато я познаваме и рискуваме да се родят истински чудовища, предупреди Зафиров.

Относно случващото се в ДПС той изрази надежда да се намери решение, с което по никакъв начин да не се постави под съмнение честността на изборите и да се даде възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот спрямо тази политическа сила, на която симпатизира.

Той подчерта, че е изцяло в компетенциите на МВР да не се допусне контролиран вот.

Зафиров бе категоричен, че в листите на партията му нямат място фигури, които са "тежко компрометирани". БСП не се продава, отсече той.

Нинова видя как Борисов си закачил скалпа на БСП на колана

Нинова видя как Борисов си закачил скалпа на БСП на колана

БСП влиза трайно в паралелната държава