Ефектът на бумеранга „Пеевски" ще среща и занапред всеки един от нас и това е едно своеобразно чистилище на българската политика. Ефектът от този казус ще бъде ефектът на чистилището.

Това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на парламента по повод избухналото недоволство от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

ДПС лидерът опроверга критиките относно взаимодействието между ДПС и „Атака: „Аз взаимодействие с „Атака" нямам и не можем да си позволим, защото това е краят на политиката. Ние сме антагонистични политически сили".

В кабинета на ГЕРБ един от министрите се казваше Росен Плевнелиев - сегашният морален съдник на ситуацията в Народното събрание, посочи Местан и допълни:
„Разбирам мотивите на държавния глава, но искам още веднъж да кажа, че политиката не търпи двойните аршини. Трябва да си дадем сметка, дължим го на обществото - онова което осъждаме нямаме право да го превръщаме в собствена политика".

Ако сте имали за собствена политика взаимодействието с „Атака", няма да играете после ролята на съдник, отсече Местан.

Той коментира и назначаването на Волен Сидеров за председател на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.

Местан заяви, че е парламентарна традиция опозицията да оглавява една комисия и в случая това е „Атака". В 41-ото народно събрание Волен Сидеров председателстваше такава комисия, припомни лидерът на ДПС и поясни: „Това, че тя е била на ротационен принцип, не променя факта".

„Комисията е за противодействие на корупцията, разбира се, че в предмета е и етиката. Ако това е най-големият проблем за нормалното функциониране на НС, нека се извърши промяна на наименованието", призова Местан.

Запитан дали са водени разговори с парламентарната група на ГЕРБ, ДПС лидерът заяви, че към днешния ден нито е разисквана, нито е възможна предвид на факта, че естественото място, където могат да се срещнат политически тези, дори когато те са противоположни, е законодателният орган на Република България.
„От третия или четвъртия ден ГЕРБ не са в НС. Няма как да разговарящ с отсъстващ субект", посочи Местан.

„И с Цветанов, и Борисов, и с Волен Сидеров ни делят не само политически, но и ценностни различия. Още повече, това са бивши коалиционни партньори. Животът на предишното НС беше три години и 8-9 месеца, от които три години Борисов и Сидеров бяха в здрава прегръдка", коментира лидерът на ДПС.

Ние бяхме опозиция точно на този съюз и за това поехме отговорност в тази тежка ситуация да поемем управлението. Няма как да приемем колаборация с онези, на които обявихме, че се обявяваме като алтернатива, категоричен бе Лютви Местан.

Не съм снизходителен към това деструктивно поведение на Борисов, те търсят бърз реванш, заподозря Местан.

"Протестът може да е срещу правителството на Орешарски, може да е срещу силите, които го подкрепят, но не и за връщането на Борисов и Цветанов. Не може да се допуска това", отсече председателят на ДПС.