Атанас Семов, зам.-председател на РЗС, определи изслушването на Румяна Желева за поста еврокомисар като "невиждано тежък политически скандал при формирането на състава на Европейска комисия".

Tой подчерта, че случаят е пореден пример за това, че "нямаме мярка когато използваме Европа като сцена за решаване на вътрешнополитически проблеми".

Според Атанас Семов, нарушението, в което е обвинена Желева, у нас е продължавало с месеци, но в Европа са "безпощадни".

"Големият въпрос, който опира до нашата сетивност, демократична и законова, е можем ли като общество да продължим да бъдем в такава голяма степен небрежни към тези малки, но ключови за цивилизования свят детайли", отбеляза Семов, цитиран от БНР.

Той допълни, че случилото се с Румяна Желева е могло да бъде предвидено и избегнато.

Христина Христова, председател на НДСВ, не прие тезата за водещата роля на евродепутата Антония Първанова в политически сценарий срещу Румяна Желева.

Христова обясни, че НДСВ няма политическа позиция за поведението на Първанова. Христина Христова припомни, че по време на изслушването в европарламента думата е дадена на Първанова след неколкократно споменаване на името й.

Относно участието на Първанова в скандала, председателят на НДСВ обясни, че доколкото знае, Антония Първанова е била помолена от един от комисарите либерали да направи справка в търговския регистър, а тази информация е общодостъпна.

Според Христина Христова, важни за представянето на един кандидат за комисар са "подготовката, информационният хоризонт и професионалният заряд".

Според Марин Лесенски, анализатор от "Отворено общество" "няма време за реакции и трябва да се мисли сериозно за вариант Б и за друг подготвен кандидат".

По думите на анализатора, "кандидатът трябваше да е по-добре подготвен както по отношение на професионалните удари, така и по отношение на професионалните въпроси", а Желева е трябвало да бъде по-уверена в отговорите си.

На въпрос дали тя е жертва на неподготвеност или на политически сценарий, Лесенски отговори, че е "комбинация от двете".