Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен. Това заяви пред БНР Първан Симеонов, доктор по политология и политически мениджмънт.

По негови думи Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната била такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"При всяко положение Румен Радев е в най-удобната позиция и ако Конституционният съд върне конституционните промени, той може да се окаже в изключително важна роля, тогава може и да му е неудобно, защото някои погледи ще бъдат насочени към него", коментира Симеонов.

Той е на мнение, че нови парламентарни избори ще има към есента, не около 22 септември, а в началото на октомври.

Румен Радев: Политическата криза продължава

Румен Радев: Политическата криза продължава

Президентът иска адекватност и загърбване на личните и партийните интереси

Политологът счита, че има много сценарии за политическата картина у нас, но вътрешните проблеми в ДПС замъгляват въпроса с изборите.

"Планът на Пеевски не се изпълнява, правителство няма, изпълнява се на Борисов - да няма правителство. Това е толкова партиен кабинет, че стига чак до ММС. Този кабинет е онази игра кой да излезе най-малко виновен", посочи Симеонов.

Дебатите в парламента той определи като "предизборно заседание".

Симеонов смята, че "явно Борисов не очакваше влизането на "Величие" в Народното събрание и затова изригна срещу социолозите, защо не са хванали "Величие".

Борисов: Нещо с третия мандат ще е на ПП и Възраждане

Борисов: Нещо с третия мандат ще е на ПП и Възраждане

Той е готов на дебат за избирателната система и отново даде пример с Гърция

"Аз пък един от тези хванали забелязах, че Борисов се изнерви, защото не му се получи 70- 80 депутата", коментира политологът.

Според него изборите в САЩ са рубежът, който се чака.

Той заяви, че Доган не е вечен в ДПС, но още не си бил казал последната дума и засега било спорно кой е надделял - Пеевски или Доган. И двамата обаче не били проекция на Анкара.

"ГЕРБ е компактна, монолитна и се стяга, но проблемът им е този вътрешнопартиен поглед, който си позволяват и не съм сигурен че имат план. Интересно е в ДПС, защото има геополитически проекции, надявам се там да има разум. Все пак Пеевски е продукт на Доган", отбеляза Симеонов.

"Галъп" опипва почвата за партия на Румен Радев

"Галъп" опипва почвата за партия на Румен Радев

Проучване сочи, че 78% от българите не одобряват смяната на националния празник