Правителството отчете изпълнението на показателите за напредъка в съдебната реформа и противодействие на корупцията. Докладът, приет днес от кабинета, обхваща периода август 2009- май 2010.

Основните изводи са, че по всички критики и препоръки от ЕК през юли миналата година са предприети законодателни, управленски и организационни мерки. Отчетено е активизиране на работата на Инспектората към ВСС. Инспекторатът е установил механизъм, по който може да влияе позитивно върху процесите в съдебната система.

Отбелязано е, че приключването на някои дела от обществен интерес с присъди на различни нива е ясен знак за резултатност на приетия от ВСС механизъм за наблюдение върху тези дела.

Чрез създадения към министъра на правосъдието Магистратски съвет за първи път предложенията на практикуващите магистрати са намерили реално приложение в новите НК и НПК.

В доклада е отбелзян и случаят "Красимир Георгиев- Красьо Черния". Маркирани са и оставките на членове на ВСС, както и приключените 18 дисциплинарни производства срещу магистрати за уронване престижа на съдебната власт.

Отбелязано е, че Етичният кодекс на магистратите вече се прилага като реално се е засилило взаимодействието и сътрудничеството между отделните институции - МВР, прокуратура.

Образувани са производства срещу високопоставени публични фигури. Отбелязани са резултатите от създадените съвместни екипи между НАП и Митниците.

Правителството информира Бюрксел и за борбата с организираната престъпност, прането на пари и необяснимото богатство. Отбелязани са добрите резултати на съвместните екипи между ДАНС, МВР и прокуратурата.

Място в докалда заема и рефомата в МВР. Страната ни се хвали и с резултатите на комисията "Кушлев", отнела имущество за над 5 млн. лева.