В рамките на служебния кабинет успяхме да подобрим текущата версия на Плана за възстановяване и устойчивост, но очевидно той няма да дочака редовно правителство, защото имаме нужда от тези средства и един бъдещ служебен кабинет трябва да финализира и подаде този план към Брюксел. Това заяви пред bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той обаче не може да гарантира, че сегашното правителство ще има техническото време, за да подаде настоящия вариант на плана към Европейската комисия.

По думи на Пеканов Планът не е перфектен и винаги може да бъде надграждан. Според него обаче има относителен консенсус, че трябва да се върви към финализиране и изпращане. Най-добрият план е изпратеният план, категоричен бе вицепремиерът.

Според него има две големи теми, по които предстои да бъдат водени дискусии с ЕК в двумесечния срок след подаването на плана - декарбонизацията, въглищните региони и тяхното бъдеще, както и върховенството на закона.

Парите не са под риск, но е време да ги поискаме, защото все пак планът е за възстановяване, подчерта Пеканов.

Пеканов: Няма да има застрашени сектори, ако парите по Плана дойдат тази година

Пеканов: Няма да има застрашени сектори, ако парите по Плана дойдат тази година

Изчистват Плана

По негови думи рискът е за проектите, които трябва да започнат да се случват в следващите пет години. Той поясни, че най-рисковият проект, заложен в Плана, е бил този за "Напоителни системи", който "спъвал" изпращането на плана. След дискусии със земеделския бранш обаче част от средствата ще бъдат пренасочени в други сфери, за да бъдат спасени.

Пеканов призна, че земеделските производители и животновъдите може би са разочаровани, защото преди им е било дадено едно празно обещание по този проект за 850 милиона лева, а сега цялостните средства според тях са намалени до 500 милиона лева. Вицепремиерът обаче увери, че това са пари, които наистина ще получат.

Относно евентуалното си оставане в бъдещ служебен кабинет на президента Румен Радев той заяви, че е поел ангажимента в този служебен кабинет и всичко зависи от бъдещите разговори с президента, за да го поеме и в следващия.

Пеканов каза още, че не е запознат дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев готвят свой политически проект. Според него обаче такъв би получил подкрепа в зависимост от политиките, които ще бъдат заложени в него.

Димитър Манолов вижда Сараите и Буджака в Плана за възстановяване

Димитър Манолов вижда Сараите и Буджака в Плана за възстановяване

Възстановявало се усещането за изключително тежка корупционна компонента