Служебният премиер Гълъб Донев разкритикува начина на тълкуване на доклада на Министерството на финансите.

"Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство", изтъкна той пред Нова телевизия.

Донев обясни, че става въпрос за нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година, и в него няма нищо притеснително.

По време на интервюто той неколкократно обяви, че служебното правителство с действията си предпазва държавата от негативи, които, по думите му, произтичат предимно от политиците и техните думи и действия. Докладът на МФ, а и всичко, което правело служебното правителство, било да защитава интересите на народа и държавата, които са застрашени от популисти политици. Всички критики към себе си и министрите си Донев приписа на предизборната кампания и на това, че политиците се опитват да отпишат пасиви и да натрупат активи на техен гръб (на гърба да служебното правителство, бел.ред.).

Въпреки това Гълъб Донев заяви, че се надява да има следващо редовно правителство, а не отново служебно, и увери, че по никакъв начин не се меси в предизборната кампания - напротив. Правителството само предупреждавало до къде може да ни доведат политиците. Гълъб Донев отправи и критики към медиите и как те са отразили въпросния доклад и брифинг на министъра на финансите Росица Велкова. По повод призивите за оставка на финансовия министър, Донев отсече, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. Според него тя е професионалист, който много добре води финансите на държавата.

Премиерът увери, че състоянието на финансите на държавата е стабилно и няма опасност нито за валутния борд, нито доходите и пенсиите да не се изплащат, както и курсът лев/евро да се променя.

Финансовото министерство публикува мерките си за стабилизиране на хазната за обсъждане

Финансовото министерство публикува мерките си за стабилизиране на хазната за обсъждане

11,2 млрд. лв. за помощи, компенсации и от намалени данъци отчита МФ за 2 години

Той подчерта, че няма риск да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно - повишава събираемостта, която за януари и февруари по негови думи е с над 1,3 млрд. лева повече от тази на редовното правителство. Донев увери, че няма и данъчен чадър над фирми, а по-малката събираемост се дължи да нормалното за тази част от годината връщане на ДДС.

Премиерът заяви, че с предложените от служебното правителство мерки в бюджета ще влязат около 6 млрд. лева, които да покрият свръхдефицита, получен от "погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание".

"Служебното правителство няма да се меси в предизборната кампания. Където има проблем обаче, няма да го прикрием. Няма да търпим лъжи, които се хвърлят в публичното пространство", категоричен бе Донев.

Йотова: Служебният кабинет не иска да ограби парите на хората

Йотова: Служебният кабинет не иска да ограби парите на хората

При "Донев 2" и Росица Велкова няма да се стигне до фалит на държавата и нови дългове, увери тя

Той увери, че нито за минута не се е отклонявал от ангажимента да защитава правата на българските граждани.

Стабилният икономически тренд, международното признание и престижът на България се дължат на служебното правителство, изтъкна премиерът.

Относно борбата с високите цени Донев отбеляза, че след мерките на кабинета му диалогът с всички участници в процеса е довел до тенденция да има "трайни промоции" на хранителните стоки от първа необходимост.

По негови думи в момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините, а намалението на цените е около 25-28%.

Донев отчита и постепенно намаляване на инфлацията.

Той съобщи, че правителството е готово със сайта, на който може да се следят в реално време цените на хранителните продукти както у нас, така и в чужбина. Изчиствали се дребни технически детайли и още следващата седмица платформата ще бъде представена публично. Търговските вериги ще се включат, като предоставят актуалнитe цени.

Държавата не е фалирала, успокоява финансовият министър

Държавата не е фалирала, успокоява финансовият министър

При дефицит от 3% нямало да влезем в дългова спирала