Второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, встъпи в длъжност. След като служебният министър генерал Стефан Янев и служебните министри положиха клетва в Гербовата зала на президентството, те се отправиха към Гранитна зала на Министерски съвет, където се състоя церемония по предаване на властта и заемане на съответните постове по министерства. Церемонията бе закрита за медиите, а лидерът на ГЕРБ не застана пред журналисти.

Както на влизане в сградата на Министерски съвет, така и на излизане Стефан Янев отказа коментар.

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Постави задачите: честни избори и Плана за възстановяване

Само част от служебните министри коментираха назначенията си пред медиите. На излизане от Министерски съвет вътрешният служебен премиер Бойко Рашков, заедно с бившия вече такъв Христо Терзийски, заяви, че ще успее да се справи със сигурността и организацията.

Рашков запита медиите дали служебните министри не вдъхват доверие?

Той все още не може да кажи какви ще бъдат първите кадрови промени, които ще направи в силовото министерство, но се надява бившият вътрешен министър Христо Терзийски да помогне. За ревизия на властта, Бойко Рашков посочи, че такава е започнала в парламентарната комисия, а към тях, служебните министри, подобни изисквания няма.

Служебният икономически министър Кирил Петков заяви, че влиза в ресорното министерство с прозрачност и добро управление. Имаме два месеца и ще дадем всичко най-добро от себе си, увери Петков.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отказа коментар пред медиите на излизане от Министерски съвет. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов отбеляза, че с облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предава поста си. На въпрос на News.bg дали новият служебен министър на здравеопазването ще се справи със задълженията си, проф. Ангелов отговори лаконично: "Разбира се."

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Стефан Янев ще работи да възстанови загубеното доверие към институциите

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви пред журналисти, че ще покаже почтеност, прозрачност и професионализъм. Това министерство се свързва със справедливост, а това само по себе си е твърде голяма претенция, която дано да бъде задоволена, като основателни очаквания на българските граждани, каза Стоилов.

Проф. Велислав Минеков, който беше част от "Отровното трио", а сега служебен министър на културата посочи, че отива на място, което не е било свършено нищо за 10 години. Той възнамерява да направи среща с политическите партии от парламента, да разбере техните културни програми и за техните намерения към министерство. Амбициозно е това, което правим, и поне ще дадем серия от пътеки за следващите, които ще дойдат след нас, подчерта проф. Минеков и увери, че ще има специалисти в екипа си. Всичко ще бъде извършено, увери служебният културен министър, като не даде отговор на въпроса на News.bg дали ще продължи подкрепата към културните дейци.

Той се надява Министерство на културата да получи близо 50 млн. евро от Плана за възстановяване и устойчивост. Надяваме се да се случи, но никой не е направил досега постъпки за подобен ход, съжалявам трябва да го знаете, но ще знаете и още много други неща, каза още проф. Велислав Минеков.

Биографиите и жизненият път на новите служебни министри

Биографиите и жизненият път на новите служебни министри

Това е второто служебно правителство, назначено от Румен Радев